Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Koja je razlika između epilacije i depilacije?

Ana Stojanović 22.2.2021. Komentari

Jedan od svakodnevnih problema jeste kako ukloniti dlake na najbezbolniji, ali i najuspešniji način. Ljudi koriste različite tehnike, preparate i sredstva za uklanjanje dlaka, ali uvek postoji nedoumica izmedju depilacije i epilacije. Koja je razlika između ove dve tehnike i koja je uspešnija za odstranjivanje dlaka?

Foto: www.avanceclinicderby.co.uk

Postoje različiti tipovi depilacija i epilacija. Pod depilacijom ubrajamo, brijanje, depilaciju šećernom pastom, toplim ili hladnim voskom, dok se kod procesa epilacije koristi epilator, laser ili elektroliza. Osnovna razlika između epilacije i depilacije je ta, što se depilacijom uklanjaju dlake sa površine kože ili ispod površine kože, sve do korena, dok koren ostaje netaknut, a epilacijom se uklanjaju dlake zajedno i sa njenim korenom. Prednosti depilacije su ekonomičnost, odnosno to što je jeftinija od epilacije, ali i to što, bolje čuva kožu i uglavnom je bezbolna. Ipak, glavna mana ove metode je, što nije trajni način uklanjanja dlaka, pa se procedura mora iznova ponavljati.

Sa druge strane, epilacija ima svoju prednost koja se odnosi na dugotrajniji efekat metode, ali i na to, da uglavnom nema urastanja dlaka i pojava alergijskih reakcija. Jedna od ključnih mana epilacije je to, što treba biti izuzetno obazriv sa izborom kozmetičara i aparata kojim se ova metoda vrši. Ni epilacija ni depilacija nije štetna ukoliko se izvodi pravilno, u odgovarajućim higijenskim uslovima i sa obučenim kozmetičarima. Ukoliko se depilacija i epilacija vrše u neadekvatnim uslovima mogu biti štetne za kožu, te izazvati iritaciju kože, kožne podlive, opekotine, alergijske reakcije ili urastanje dlake.

mel poole 3gKTLEjffd4 unsplash

Foto: unsplash.com

Postoji nekoliko metoda za ukljanjanje neželjenih dlaka. Brijanje je jedna od najrasprostanjenijih metoda uklanjanja dlaka jer, je brzaefikasna metoda, ali nije dugotrajnaUklanjanje dlaka prirodnim metodama jeste bezbedna zato što se koriste prirodni materijali, ali je potrebno vreme za sam proces i takođe nije dugotrajna. Uklanjanje dlaka različitim kremama je postalo popularno u dvadesetom veku, jer je jednostavna laka metoda uklanjanja dlaka, ali nije jeftina, dugotrajna i može da izazove iritaciju kože kao i alergijske reakcijeČupanje dlaka pincetom i depilacija voskom je dugotrajnija metoda od ostalih, ali je i bolnijaLaserska epilacija je najefikasnija i dugotrajna metoda za uklanjanje dlaka, ali je skupocena.

Izvori: sredime.rsdivaclinic.com

 

moda i stil,depilacija,epilacija,nega kože,urasle dlacice,elektroliza,topli vosak,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.