Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Gde grešimo kod upotrebe šampona za suvo pranje kose?

Milijana Jovanović 13.10.2020. Komentari

Šampon za suvo pranje kose je spas u mnogim situacijama, bilo da je užurbano jutro, iznenadni izlazak ili jednostavno nedostatak vremena za ponovno pranje kose. Ako se pravilno nanese, on će biti odličan saveznik u borbi da vam kosa uvek bude sveža, bez obzira na to da li je puštena ili podignuta.

Foto: vuyhair.com

Takozvani suvi šampon, postao je must-have proizvod kod sve većeg broja žena, iz više razloga. Osim što upija višak masnoće na temenu, on dodaje i volumen splasnuloj kosi, i produžava efekat feniranja. Od svoje prvobitne verzije, on je evoluirao pa se sada osim u obliku praha može naći još i u obliku pene, spreja, kao i onaj koji u sebi sadrži boju. Bezopasan je za upotrebu, a njegova mana može biti jedino nepravilna upotreba. Suvi šampon bira se prema tipu kose, pa tako za tanku kosu idealan je onaj u formi spreja jer se brže suši i daje veći volumen, dok bi bilo koja druga forma izazvala kontra efekat od onog željenog. Sa druge strane za gustu i jako masnu kosu, najbolje je upotrebiti onaj u prahu jer bolje upija i ne otežava kosu.

Pre samog nanošenja šampona treba dobro promućkati bocu u kojoj se on nalazi jer će se ovim postupkom formula ravnomerno rasporediti unutar boce, te će i sam efekat biti bolji. Radi što delotvornijeg nanošenja, trebalo bi ga nanositi u male sekcije, odnosno pravljenjem razdeljaka na najmasnijim delovima kose i prskanjem šampona direktno u koren. Važno je i da boca bude na distanci od 10 do 30 centimetara, kako na kosi ne bi ostao beli trag. Šampon bi takođe trebalo ostaviti da odstoji nekoliko minuta kako bi njegovo dejstvo bilo vidljivo, a nakon toga poželjno je umasirati ga prstima u teme kako bi se stastojci koji treba da upiju višak masnoće aktivirali. Iako je ovo sjajna alternativa, ipak ne bi trebalo preterivati. Nakon prvog nanošenja suvog šampona kosu je potrebno oprati i na klasičan način, odnosno vodom. Usled uzastupnog korišćenja suvog šampona, postoji opasnost od da se folikuli dlake zapuše, te se sprečava normalna smena starih i novih ćelija kože glave, što može da dovde do preteranog množenja bakterija i gljivica koje će uzrokovat folikulitis i perut. Idealna upotreba suvog šampona na nedeljnom nivou je maskimalno dva puta.

Izvori: www.elle.rslepotica.rs 

moda i stil,trend,ŠAMPON ZA SUVO PRANJE KOSE,volumen,SPREJ,perut,TIP KOSE,SUVI ŠAMPON,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.