Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Bajka o nastanku najudobnije kreacije

Marija Janković 21.4.2020. Komentari

Kraj dana, kada se prikradamo polako malim užicima i odmoru, skidamo sa sebe sve što je naše obline držalo onako kako smo hteli, predstavlja vreme kada se prepuštamo čarima udobnosti. Drugim rečima, svaka emocija i potreba zahteva posebnu uniformu. Sinonim udobnosti i odmora može biti jednodelan komplet sa zatvorenim nogavicama ili bez njih − pidžama. 

Foto: www.vogue.fr

Iako zapravo mislimo da oblačenjem pidžame izlazimo iz modnog sveta, ovako odeveni svakako pripadamo njemu i dosežemo duboko u modnu istoriju. Bez obzira na to što je pidžamama primarna namena spavanje, u širokim modnim krugovima ovom komadu odeće i dalje se pridaje velika važnost. Mnogi smatraju da se baš u njoj najlepše ispija prva šolja jutarnje kafe, prelistavaju prve strane štampe i udiše prvi zrak jutra. Od samog nastanka, kreatori rade na njenom usavršavanju sa namerom da naprave uniformu koja podrazumeva udobnost po svačijoj meri, ali kako je pidžama zapravo nastala?

Sama reč pidžama nastala je od indijske reči pae jama ili pai jama, koja opisuje pantalone sa širokim i labavim nogavicama stegnute u struku, a njena upotreba datira još iz vremena Osmanskog carstva. Na pojasu su obično bile vezivane kanapom ili vezicom i bile su namenjene i muškom i ženskom polu, što je, za razliku od mnogih komada, zadržalo svoju tradiciju i danas. Pidžame su najpre bile aktuelne u Indiji, Iranu i Pakistanu, dok su slični odevni predmeti u to vreme bili popularni na Bliskom istoku. Do dvadesetih godina prošlog veka retko koja nacija je znala za sam pojam pidžama. Evropljani su pidžame usvojili od Pakistanaca i na tlu Evrope smatrane su pravom egzotičnom senzacijom, naročito zato što su ženama u to vreme bile svojstvene samo suknje i haljine i mnoge su tada prvi put obukle muški kroj. Žene su ubrzo počele sa eksperimentisanjem i adaptacijom pidžama iz 18. veka. Međutim, takve krojeve nosile su samo žene čije su profesije bile povezane sa maskiranjem − glumice i prostitutke.

piyFoto: www.thestylefibula.com

Početkom 20. veka francuski kreator Paul Poaro pokrenuo je stilove pidžama za dan i noć i na taj način stekao je veliku slavu. Dvadesetih godina ovog veka dizajnerka Gabrijel Koko Šanel podigla je svrhu pidžama na viši nivo, kreiravši pidžame za šetnju plažom. Takav odevni predmet usuđivale su se da obuku samo žene avanturističkog duha, ali do kraja decenije on se našao u ormaru gotovo svake žene. Tridesetih godina pidžama je dobila i svoju treću funkciju − za neformalno obedovanje kod kuće, a tu namenu razradila je Irena Galicin 1960. godine, kada je sašila prvu večernju, elegantnu, ali neformalnu haljinu. Ovo se dosta odrazilo i na modu sedamdesetih, koja je poznata po hipi pokretima koji su ispoljavali prirodnost i komfor kao važnu sekvencu života. U skladu sa tim, sedamdesetih godina nastale su čuvene palazzo pidžame širokih nogavica, sašivene isključivo od meke svile, sa resicama po borduri. Pidžame su počele da se prilagođavaju modernoj haljini početkom 20. veka, kada su ih avangardni dizajneri promovisali kao elegantnu alternativu svečanoj haljini. Večernja pidžama izazvala je burne promene u modnom svetu, gde se već vekovima visoko kotira. Postala je modni komad bez kojeg se ne može. 

Izvori: harpersbazaar.com, vogue.fr.

moda i stil,Pidžama,Udobnost,Kreacija,Noć,palazzo,svila,koko šanel,Indija,Paul Poaro,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.