Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Modni događaji širom sveta otkazani zbog pandemije virusa korona

Jovana Kovačević 21.3.2020. Komentari

Kao i mnoge druge oblasti ovih dana, industrija mode naišla je na prepreku u vidu virusa korona COVID-19. Pariska nedelja mode i Njujorška nedelja mode, kao i drugi slični događaji, otkazuju se ili se odlažu do daljnjeg.

Foto: www.pixabay.com

Nedelja mode ili Fashion Week predstavlja vrhunac događanja u svetu mode i šansu za dizajnere da predstave nove modele na najprestižnijim revijama. Kako bi se sprečilo dalje širenje virusa, veliki broj prolećnih revija je otkazan. U mesecima koji su pred nama planirane su Njujorška nedelja mode (New York Fashion Week Resort Spring/Summer) i Pariska nedelja visoke mode (Paris Haute Couture Week), kao i dodela nagrada Američkog veća modnih dizajnera (CFDA) neće biti održani.

Sa Tomom Fordom i Stivenom Kolbom na čelu, CFDA donelo je odluku da se njihova godišnja dodela nagrada za modu, koja bi trebalo da se održi u junu, odloži do daljnjeg. Takođe, odložiće se i Met gala, jedan od najvećih događaja u svetu mode, namenjen prikupljanju sredstava za muzej Metropolitan.

www.vogue.comFoto: www.nytimes.com

Iako još uvek nije odlučeno da li će se Njujorška nedelja mode održati u junu ili će biti otkazana, u Parizu su definitivno otkazani svi predstojeći događaji. Poslednji od većih modnih događaja koji su se tamo odigrali bila je Pariska nedelja mode u februaru, nakon koje se broj zaraženih u tom gradu znatno uvećao. Pandemija je uticala i na ovaj događaj, zbog čega se mnogi dizajneri i predstavnici modnih kuća nisu pojavili, a publici su deljene zaštitne maske.

Među otkazanim događajima su i nedelje mode u MilanuSao PaoluTokiju, kao i 25. godišnjica Australijske nedelje mode. Nedelje mode u BarseloniŠangaju i Pekingu odložene su, a organizatori njujorške Bridal Fashion Week rešili su da virtuelno održe sve revije. Mnoge velike modne kuće takođe su otkazale predstavljanja jesenjih kolekcija, koja su bila planirana za ovo proleće. Armani, Chanel, Burberry, Ralph Lauren, Dior, Hermès, Dior, Gucci, Prada i Versace samo su neke od kuća koje su odložile ili otkazale revije i druge događaje, ali i privremeno obustavile rad u nekim od svojih postrojenja.

Izvori: cfda.com, businessinsider.com, nytimes.com.

fashionweek,Otkazana revija,Nedelja mode,PARIZ,njujork,covid19,moda i stil,zabava,moda,stil,koronavirus,epidemija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.