Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Prošlovekovne naslovnice večiti simbol Božićnih izdanja

Marija Janković 6.1.2020. Komentari

Božićni praznici su oduvek odisali posebnom toplinom. To je vreme kada jedni druge darujemo i obasipamo posebnom vrstom pažnje i ljubavi, kao i pravo vreme da se pošalju danas već odavno zaboravljena ručno pravljena pisma i čestitke sa božićnim simbolima. Reklame su danas neizostavan deo božićne atmosfere, dok su modni časopisi širom sveta od samog osnivanja održali posebnu tradiciju objavljivanja naslovnica u prazničnom duhu.

Iako je digitalno doba danas već dovelo lepotu fotografije i kadrova do savršenstva i čistine približne gledanju golim okom, a kreacije i strukture kostima sa naslovnica do božanstva, čak se i danas velike kuće modnih časopisa neretko okreću svojoj prošlosti i ilustrovanim fotografijama koje su obeležavale Božićna izdanja. Naslovnice prve polovine prošlog veka odisale su klasičnom kombinacijom burgundske i kraljevsko zelene boje, neizostavnim prazničnim simbolima od snega do ukrašene jelke ili imele, od minimalizma do maksimalno dočaranog Božićna ili Nove godine. Na njima nećete videti modele, niti reklamiranje raznih kreacija već blage linije i osmehe koji ne izlaze iz mode. 

Pečatom ovakvih izdanja se neminovno smatra ženski lik. Inspiracija autora je uglavnom izvirala iz čudnih kombinacija, oblačeći ilustrovane dame francuske gracioznosti poput ukrašene jelke ili ukrasa, neobičnih sklopova, a čitaocima primamljivih i must have štiva tokom prazničnih dana. Međutim, bilo je i mnogih koji su negovali lepotu jednostavnosti, ilustrujući blistave osmehe, iskre u krupnim, crnim očima, zlatne kose poprašene snegom i entuzijazmom iza osmeha.

59918cd678cd9fde6c459ccc69100b09

Foto:www.lavieparisienne.com

Neizbežne su raskošne bunde, šubare ili šalevi prepoznatljivih boja, a u tom slučaju ističu se oči ili usne neke od gracija. Pozadine ovih naslovnica obično ispunjava radost ljudi sa ulica, fijakeri na snegu, scene gradskih gužvi ili jednostavno blanko pozadina koja bi istakla određeni simbol. Izdanja koja će se sada gotovo i vekovno pamtiti jesu izdanja predvodnice među modnim časopisima Vogue, zatim Cosmopolitan, Modern Priscilla, Harper's Bazaar, Vanity Fair, ali i izdanja francuskog časopisa Blanco i mnogih drugih.

Izvori: highendbeautyretouching.com, www.vogue.com

moda i stil,Naslovnice,Ilustracije,Božič,umetnost,boje,Izdanja,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.