Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Kućni trikovi koji tkanini vraćaju stari sjaj

Jovan Živković 21.10.2019. Komentari

Opštepoznata činjenica je da boja odeće izbledi kad-tad, pojave se neki tragovi ili je jednostavno isflekate. Ipak, jednom kada boja izgubi stari sjaj, to nužno ne znači da isti ne možete i da povratite. Uz par dobrih, a jednostavnih trikova odeći možete lako vratiti stari izgled.

Foto: www.news.abs-cbn.com

Ma kakvog kvaliteta bila odeća, neminovno je da će vremenom i stalnim pranjem njena boja izbledeti. Prilikom njenog vraćanja ne morate se uvek pozvati na gomile skupih, hemijskih sredstava, ponekad se trikovi nalaze u samoj kući, samo u skroz suprotnim prostorijama. Pomoću preparata i sastojaka kojima, prirodno, nije mesto u kupatilu, a gotovo da ih sve imate u kući, lako možete svojoj odeći vratiti prvobitnu boju.

Crni biber je verovatno najpoznatiji trik za vraćanje crne boje. Razlog tome leži u činjenici da crni biber uklanja tragove deterdženta, čime otklanja sve tragove i vraća odeći stari izgled. Optimalna količina bibera bila bi pet grama na kilogram odeće. Kod bele boje princip je malo drugačiji. Potrebno je da napravite mešavinu deterdženta za pranje i izbeljivača. Poželjno je da količine budu što izjednačenije. Na kraju, samo pomešajte to sa običnom tabletom za veš-mašinu i svi neželjeni tragovi će biti uklonjeni. Žute fleke znaju biti čest problem, pogotovo na tankim i osetljivim komadima odeće, a poseban slučaj jeste sportska oprema, s obzirom na to da se žuta boja javlja kao posledica znoja. Sve što treba da uradite kada primetite žute tragove jeste da nanesete limunov sok direktno na fleku. Ukoliko su tragovi i dalje prisutni, slobodno mešavinu pojačajte i sodom bikarbonom. Dobar izbor je i belo sirće, mada se koristi kod slabijih izbeljivanja. Belo sirće se koristi tek kod procesa ispiranja i pomaže da povraćena boja zadrži svoje trenutno stanje, a sprečava i nakupljanje deterdženta. Uz sve to, belo sirće je i prirodni omekšivač. Kuhinjska so je najbolji izbor kada prvi put perete neki komad odeće. Pomešajte pola šolje soli sa deterdžentom i time ćete sprečiti svoju odeću da ispušta boju i kao posledicu toga imaćete odeću koja sa svakim sledećim pranjem neće prividno gubiti prvobitnu boju.

Izvori: zena.blic.rspink.rs ,lifepressmagazin.com

moda i stil,boje,trikovi,odeća,tkanina,pranje,odrzavanje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.