Prijava

Detaljna pretraga

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Patike za sva vremena

Jovana Kovačević 29.7.2019. Komentari

Chuck Taylor All-Star Converse, takozvane starke, danas su jedan od nezaobilaznih modnih komada. Bilo da su u pitanju klasične, platnene, kožne, oslikane neobičnim šarama ili smelijim bojama, njihov karakterističan dizajn primamljiv je svim generacijama kako ženama tako i muškaraca.

Foto: www.shelflife.co.za

Prepoznatljiv izgled koji starke imaju podrazumeva tvrdo platno, belu gumenu zaštitu za prste i braon đon od gume. Kada su prvi put dizajnirane, proizvodile su se isključivo u crnoj ili beloj boji između kojih je razliku činila crvena linija koja je uokviravala đon belih patika. Nisko sečeni model, iliti plitke starke, pojavio se 1986. godine, a ubrzo je kompanija Converse počela da proizvodi ovaj model u različitim bojama, printovima i tkaninama. Deo dizajna čini i nezaobilazni logo u vidu belog kruga sa crnom zvezdom.

converse love the progress sneaker pack female 2

Foto: www.femalemag.com.sg

Ove, danas naširoko popularne, patike nisu oduvek bile ono što danas predstavljaju. Njihovi počeci vezuju se za kompaniju gumene obuće Converse, koja je proizvodila neklizajuće cipele dizajnirane kao atletska obuća za košarkaše. Prvi koji ih je reklamirao bio je američki košarkaš Čak Tejlor. On se 1923. godine pridružio košarkaškom timu sponzorisanom od strane Converse kompanije pod nazivom Converse All-Stars. Kao i svaki sportista, želeo je opremu koja bi mu pomagala na terenu, te je napravio poboljšanja na cipelama koje je voleo. Prema njegovim idejama cipele su napravljene da obezbede veću fleksibilnost i zakrpu za zaštitu skočnog zgloba. Mnogi profesionalni košarkaši ubrzo su počeli da nose njegov dizajn, a tokom Drugog svetskog rata ova patika postala je deo opreme za trening američkih vojnika. Popularnost starki je brzo rasla.

Tokom godina, Converse All-Stars napravio je preokret od sportske do svakodnevne obuće. Brojne grupe i supkulture, posebno umetnici i muzičari, usvojili su ovaj komad kao deo svog svakodnevnog stila. Ipak, tokom druge polovine 20. veka, ove cipele ostale su neprihvaćene od strane visoke mode. Njihovi vlasnici bili su mahom pripadnici nižih ekonomskih slojeva. Danas starke ne poznaju takve granice.

Converse Love The Progress 2

Foto: www.iiohh.com

Jedan od razloga zbog kojih ih ljudi vole je to što se mogu kombinovati uz gotovo bilo koju odevnu kombinaciju. Slažu se uz jednostavne farmerice i majicu, uz lepršavu letnju haljinu, a najbolji su izbor i za sportsku eleganciju. Lagani materijali od kojih su napravljane čine ih odličnim za tople dane, a za one koji ovaj model vole da nose i zimi, postoje i nepromočivi kožni modeli. Za one koji vole jednostavan izgled, tu je klasični dizajn, a boje koje se najčešće nose su bela i crvena. U poslednjih nekoliko godina sve više se proizvode modeli sa različitim printovima, od cvetova do geometrijskih oblika, sa šljokicama, neonskim bojama, dvostrukim pertlanjem i raznim drugim detaljima.

Kako se klasičan stil starki ne razlikuje u svom obliku, često se mogu kombinovati i parovi različitih boja ovih patika. Na jednoj nozi plava, na drugoj ljubičasta, zelena, crvena, bela, žuta, nema pravila. Naravno, previše boja u jednoj kombinaciji može delovati neskladno, tako da se preporučuje da se uz ovakvu kombinaciju nosi odeća koja nije previše upadljiva ili koja sadži iste boje kao i par na nogama. Komad nakita u bojama koje su na starkama može odlično da upotpuni ovakvu nesvakidašnju kombinaciju.

Izvori: www.converse.com, www.theidleman.com

 

moda i stil,AllStar,Converse,patike,Chuck Taylor,košarka,Kombinacija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.