Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Omiljeni stilovi muškog dela Z generacije

Jovan Živković 2.7.2019. Komentari

Svako vreme nosi svoje breme, kako kaže stara poslovica, dok u svetu mode svaka generacija nosi svoje kreacije. U kulturološkom i sociološkom smislu pojam Z generacija označava sve rođene u periodu od kraja devedesetih pa sve do danas. Pored mnogobrojnih pečata koji su ostavili traga na ovu generaciju u vidu ponašanja, ideala, muzike i ostalog, tu je, naravno, i moda. Moda se može okarakterisati i kao prostorno-vremenski pojam. Drugim rečima, varira od mesta do mesta i prolazna je. I dok neki trendovi bljesnu, nestanu, ili se katkad vrate, drugi su konstantno prisutni.

Foto: urbanmenoutfits.com

Stilovi Z generacije zapravo predstavljaju nekolicinu različitih trendova. Osim stila devedesetih, ne predstavljaju značajan trag koji je ostavila ova generacija u kreiranju trendova, ali jeste svakako generacija koja ih najviše neguje. Kada kažemo kežual, obično mislimo na nešto najuobičajnije, najugodnije i takozvani stil za svaki dan. U ovom slučaju to bi bili farmerke i majica ili dukserica, u zavisnosti od spoljašnje temperature. Farmerke su danas dosta užeg kova nego do pre nekoliko godina, pogotovo kod nogavica. Majice i dukserice su takođe dosta uže, s obzirom na to da je teretana poprilično ušla u modu i da mnogi imaju želju da putem odeće dodatno istaknu svoje mišiće. Obuća je poprilično lagana i plitka, a bermude neizostavan deo tokom letnjih dana. Aksesoari su takođe neizostavan deo ovog stila. 

Sportski stil odevanja je jedan od najzastupljenijih. Dukserica i majica u kombinaciji sa trenerkama i šorcem predstavljaju ovaj stil i dosta sličnosti sa kežual stilom. Štaviše, dukserice i majice mogu se smatrati univerzalnim. Kao i farmerke i trenerke, danas se dizajniraju da budu što uže i u predelu struka i kod nogavica. Najprimetnija je razlika u obući. Oni koji preferiraju ovaj stil, preferiraće i dugačiju obuću, prvenstveno patike. Od aksesoara se obično nose sportski satovi ili sportski dizajnirani rančevi.

 instaaccount3

 Foto: static4.fashionbeans.com

I ne, elegantnim se ne smatra stil koji uključuje svečano odelo sa kravatom ili mašnicom. U elegantan stil Z generacije se ubraja košulja podignutih rukava do lakata. Neretko se kombinuje sa majicom ispod, ali u tom slučaju ostaje otkopčana. Što se pantalona tiče, uglavnom su u pitanju obične pantalone, šire nego današnje farmerke, ali opet uz nogu. Oni koji neguju ovakav stil, neće nositi ništa kraće od članka. Kaput je obavezan izbor zimi, a od obuće, cipele i polukratke čizme. Sat je must have. 

Kada kažemo retro moda, prva pomisao nam je odmah kožna jakna, pocepani džins i oslikane majice. Od veoma tankih, skoro papirnih, pa sve do onih napunjenih vunom, kožne jakne su uvek tu. Kod omladine uglavnom ih možete sresti u kombinaciji sa majicom ili tankim džemperom. Obuća se obično svodi na patike i to one čiji su modeli večiti, poput starki. Što se tiče aksesoara, retro stil otvara mnoga vrata, od šešira do narukvica, preko satova do lančića na pantalonama.

Na kraju, tu je nezaobilazni devedesete stil, koji se može smatrati mešavinom sportskog i retro stila. Ne spada u kategoriju retro zato što skoro u potpunosti predstavlja kopiju jednog vremena. Odlikuje je nošenje isključivo trenerki, veoma širokih dukseva i majici, kao i dodavanje što više komada odeće, kao što su kačketi, torbice itd. Tokom hladnijih dana dominiraju čuveni šuškavci. Kada je o obući reč, dominiraju makserke i ostale nabudžene patike, dok su u zimskom periodu neizostavne popularne kanađanke

izvori: grazia.rs, modnivrisak.com

z generacija,treš,modaistil,elegancija,sportski stil,retro,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.