Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Jarke osamdesete

Nataša Spasovski 24.6.2019. Komentari

Osamdesete godine prošlog veka predstavljaju period kada je svako imao punu slobodu u odevanju. Ljudi su tražili način da najbolje dođu do izražaja, a jedan od najpopularnijih načina bio je upravo stil odevanja. Ovo je vreme kada se spajalo nespojivo i kada ništa nije bilo nemoguće i čudno.

Foto: www.creativemarket.com

Sve je u ovom periodu bilo dozvoljeno — velike naramenice, natapirana kosa, kreativne kreacije i potpuni kič. Muzika i moda nikada nisu bile čvršće povezane, a modna ikona ove neustrašive decenije bila je Madona. Teksas jakne, kožne pantalone, pilotske kožne jakne, kombinezoni, wrap haljine, izbledele farmerke, kratke suknje i majice na jedno rame obeležili su osamdesete. Ukrase su činile šarene trake za kosu, ali i grejači, rukavice bez prstiju i neobično glomazan nakit.

Žene su nosile kratke frizure, dok su muškarci uglavnom imali duge kose. Razbarušeni stil bio je trend i u ženskim i u muškim krugovima. Ni šminka nije bila izuzetak kada je smelost u pitanju. To je decenija drečavih boja, pa su senke za oči uglavnom bile plave, zelene i žute. Obraze je krasilo svetlucavo rumenilo, a usne su naglašavane ružičastim karminima. Brendovi i markirana odeća mladima nikada nisu bili važniji nego u ovom periodu. Oni su izazivali društvene norme, preuzimali rizik i učinili ovu deceniju jednom od najuzbudljivijih u istoriji.

Izvori: elle.rs, wannabemagazine.rs.

moda i stil,osamdesete,muzika,madona,boje,smelost,sloboda,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.