Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Moda i stil

Karl Lagerfeld − neponovljivi modni virtuoz

Marija Janković 20.2.2019. Komentari

Mrzeo je vruća pića, da mu neko drugi sređuje kosu, ružne ljude i prošlost, a oduvek voleo mršave modele, čarape i čokoladu. Silver fox − čvrsto vezane kose u rep, tamne naočare za sunce, bele košulje visokog okovratnika, svetlucavi broševi i prstenje činili su prepoznatljiv vizuelni identitet ovog umetnika, kome je bio veran još od davne 1976. godine.

www.vogue.com

Legerfeld je rođen u Nemačkoj u imućnoj porodici, a od malih nogu bio je vrlo ekscentričan, živeo je u svom svetu i razvijao se pod uticajem majke koja je bila veoma stroga, ponekad i surova žena, a koja je upravo i podstakla razvoj Karlove karijere u svetu mode, kao i njegove brojne bitne odluke tokom života. U Pariz se preselio i pre svoje dvadesete godine, tako da je sebe oduvek smatrao više Francuzom, zaljubivši se i poprimivši njihove manire, mentalitet i način života. Svoje putovanje u ovom svetu započeo je kao asistent i pripravnik u modnoj kući Balmain, ali je ubrzo shvatio da nije rođen da bi bio nečiji asistent. Nastavio je da se razvija na mestu kreativnog direktora kuće House of Patou i Chloe, kao i brojnih luksuznih britanskih i nemačkih kompanija, ali je težio apsolutnoj slobodi u dizajnu, nečem značajnijem i većem. Od rane mladosti njegov cilj bio je da pojednostavi visoku modu, da upravo te snobovske komade redizajnira tako da postanu atraktivni i mladim ljudima koji su češće na ulici nego na gala prijemima i crvenim tepisima.

gettyimages 464157597 1550579125

Karl Lagerfeld; Foto: www.elle.com


Kruna njegove karijere upravo jeste saradnja sa modnom kućom Fendiza koju je neumorno kreirao ravno 52 godine sve do smrti. Ipak, ono što je obeležilo njegov rad jeste mesto kreativnog direktora brenda Chanel, na čije je mesto došao 1983. godine vrativši mu stari sjaj posle smrti Coco Chanel, promenivši i osavremenivši pravac i stil ove modne kuće. Srebrna lisica modne scene godišnje je lansirao gotovo dvadeset kolekcija za pomenute brendove, a njegova velika ljubav bila je i fotografija. Često je sam pravio fotografije za Šanelove kampanje i kataloge, a mnoge od njih su završile i u prestižnim magazinima, čak i na izložbama u umetničkim galerijama. Nemac je bio i mag marketinga − bio je sam svoj PR i uspešno sebe postavio kao zaštitno lice brojnih popularnih kompanija. Godine 2005. Lagerfeld je prodao svoj brend Lagerfeld Gallery i Lagerfeld Tomiju Hilfigeru, ali je zadržao potpunu kreatorsku kontrolu. Njegov imaginativni duh ne propušta izazove, te je 2010. godine kreirao dve linije obuće za italijansku etiketu Hogan, a naredne godine otkrio i da je čak dizajnirao i kolekciju stakla za švedsku kompaniju Orrefors. Najviše uživam kad radim nešto što nikad ranije nisam radio, tvrdio je ovaj jedinstveni i u duši večiti Francuz.

Sve što je nekada sedamdesetih i osamdesetih godina šetalo pistom skrojeno od elegantnog krzna i sve što je bilo svedenih boja obeležilo je njegovu karijeru. Prve i najvažnije revije predstavljali su vuneni kaputi, koji su zasenili popriličan deo modnih zaljubljenika, a kao njegov poslednji komad, a prvi put napravljen za 52 godine rada u Fendiju, ostaće odeća skrojena za pripadnike muškog pola. Pored neponovljivog traga koji je ostavio u svojoj branši, ostaće upamćen i po pozamašnoj, krajnje zanimljivoj i zaista dugačkoj listi stvari koje je najviše mrzeo poput veštačkog sentimentalizma, trenerki, pirinča, sandala, devedesetih i niskih i ružnih muškaraca.

Izvori: cosmopolitan.com , elle.com ,  vogue.com

Karl Lagerfeld,Chanel,Fendi,dizajner,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.