Lutka iz izloga − besmislena tvorevina ili metafora jednog vremena?

Aleksandra Ničić 2018.
Komentari

Da će žene radije zastati ispred izloga i pogledati odevni komad u koji je obučena neka lutka nego garderobu nagomilanu na jednom mestu, primetili su brojni trgovci. Međutim, bez obzira na to što su mnogi upoznati sa trgovinskom svrhom lutke iz izloga, malo je njih koji znaju istorijsku pozadinu koja se krije iza ove tvorevine.

Foto: www.lwlies.com

Prolazeći ulicom, često možemo ugledati brojne lutke odevene raznovrsnim komadima koji oslikavaju aktuelne modne trendove. Ipak, neverovatno je pomisliti da je jedna od njih prisustvovala svečanostima, gostovala u emisijama, pozirala za neke od najpresižnijih modnih časopisa i imala milione obožavalaca. U pitanju je bila jedna od prvih plastičnih lutaka.

Stvorio ju je Lester Gaba 1932. godine i dao joj je ime Sintija. Težnja Gabe da u komad plastike unese dušu, ljudskost i ženstvenost očigledan je razlog njene iracionalne popularnosti. Svestan da koža jedne prave žene nije potpuno glatka i savršena, dodao je Sintiji pege, mladež i poneku boru. Osim toga, imala je nokte, obrve, trepavice i našminkane usne. Njegova opsesija je krenula kada ju je redovno vodio kod frizera, koji se brinuo o volumenu njene kose i obliku njenih lokni. Vremenom je počeo da je gleda kao prijatelja i vodio ju je svuda sa sobom. Ova zaluđenost se vrlo brzo prenela i na ostatak američkih državljana, koji stvorili senzaciju od Gaba devojke. Koliko daleko seže moć marketinga, pokazuje to što su brojni brendovi poklanjali najlepše haljine i nakit, a ubrzo je dobila i svoju prvu ulogu u filmu. Shvatanje Sintije kao ljudskog bića oslikavaju njena brojna gostovanja u radio-emisijama i odlasci u pozorište. Imala je čak i svoju kolumnu u  Lajf magazinu, za čiju je naslovnicu i pozirala. Osim toga, odgovarala je na milione pisama obožavalaca koji su je molili da se upozna sa njima. Bila je prva verodostojna čovekolika lutka, a tretiajući je kao ljudsko biće, javnost je učinila da metaforički i postane jedno. Gaba je svoju priču potkrepio mnogobrojnim detaljima, pa je tako njenu nemogućnost govora opravdao laringitisom

kkkkkjj

Foto: www.instagram.com/basia_szkutnicka

Međutim, popularnost nije dugo trajala. Kao ljudsko biće karakterisala ju je i smrtnost, padom sa stolice raspršila se u komadiće, a  ubrzo su proširili vest o njenoj smrti. Smatrajući slom svoje opsesije i svojim ličnim, Gaba odlučio je da je zalepi i ponovo vrati među žive. Međutim, u decembru iste godine mobilisan je u vojsku, prethodno ubedivši sebe da je Sintija samo penzionisana i da će je vaskrsnuti. Ubrzo se i vratila na male ekrane, ali čarolija je bila gotova − Sintija više nije izazivala divljenja. Gaba ju je tada spakovao u kutiju.

Upravo u ovom gestu se može pronaći preneseno značenje. Lutka je za Gabu živela sve dok je živela i njena popularnost. Osim toga, mnogi razlog Sintijine popularnosti vide u tome što ju je narod gledao kao neko spasenje od rutine. Naime, narod je tražio nešto novo, umoran od rata, od svoje kože i prosute krvi svog naroda. Bez vena, lica koje stari, očiju koje su videle stradanje, pružala je viziju nekog lepšeg vremena. Ipak, Lester Gaba je jednom prilikom izjavio da Sintija nije imala nikakvog posebnog smisla.

Izvori: lwlies.com ,www.elle.rswww.kultivisise.rs 

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.