Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Zabava i muzika

Počeo program „Prijatelji Šabanu” na „Nišvilu”

Emilija Miliev 11.8.2021. Komentari

Peto veče džez festivala „Nišvil”, koje je bilo održano 10. avgusta, obeležila su dva nastupa: „Gudački kvartet Allegro” i Bojan Mladenović, kao i grupa „Nisville Youth Arkestra”. Takođe, ovo je bilo prvo od dve večeri muzičkog programa „Prijatelji Šabanu” koji se godinama unazad organizuje u čast niškog džez pevača Šabana Bajramovića. 

Foto: Ksenija Dimitrijević

Revijalni filmski program održan je na Letnjoj pozornici u Tvrđavi. Ovom prilikom svečanim otvaranjem premijerno je prikazan film Laurent Garnier: Off the records sa početkom od 21 čas. Film je posvećen Lorenu Garnijeu jednim od kumova haus muzike. Sniman je u protekle tri godine, a oslikava život jednog najcenjenijeg DJ-a. Po završetku zvaničnog programa usledila je žurka After party DJ Funky Junkie i DJ Master Flow.

Grupa Nisville Youth Arkestra nastupila je na Youth Museum sceni sa početkom od 20 časova. Motiv koji se provlači kroz njihovu muziku je džez, pank i RNB. Član grupe Andrej citira Aleksandra Stojkovića iz Goribora Ne možeš mnogo, ali možeš malo. Verujem da nemate prilike da čujete ovakvu muziku, ona je čista slučajnost, neki univerzum koji je mene odveo u takvo društvo, sa takvim muzičarima, da bi spoznao takvu muziku. Niko od njih, prema njegovim rečima, nije krenuo da se bavi muzikom zato što je isplativo, već kao i mnogi iz ljubavi i klinačke znatiželje. Veče je završeno mini koncertom grupe Falco Spirit.

20210810 205652 1

Foto: Emilija Miliev 

Prijatelji Šabanu je muzički program posvećen kralju romske muzike Šabanu Bajramoviću. Program je besplatan, a sa njim i besplatan pristup internetu. River scena postavljena je na drugoj strani reke pored spomenika velikog romskog umetnika. Ovaj program se svake godine tradicionalno organizuje kao uvrertira Festivalu. Program kreće od 20 časova, a završava se nešto malo posle ponoći. Na ovoj sceni nastupaju mnogi muzičari koji su sarađivali sa Bajramovićem, ali i veliki broj stranih izvođača predstavljaju se njegovim kompozicijama. Ove godine su to bili Gudački kvartet Allegro iz Niša i Bojan Mladenović koji su otvorili prvo veče Nišvila, nakon kojih su nastupili Audioxid, Wine in Rakija i gosti iz Bosne i Hercegovine Divanhana.

zabava i muzika,muzika,Nišvil,DŽEZ FESTIVAL,šaban bajramović,Gudački kvartet Allegro,Bojan Mladenović,Nišville Youth Arkestra,Laurent Garnier,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.