Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Studentski život

Anđelija Milić: Ljudima je potreban šamarajući kulturni sadržaj

Jelena Živadinović 16.6.2018. Komentari

U maloj sali Niškog kulturnog centra 16. juna održano je studentsko predavanje pod nazivom Filozofija i savremenost. Predavači su bili apsolventi Filozofskog fakulteta Miloš Tasić i Mihailo Stojanović.

Foto: Jelena Živadinović

Tema ovog predavanja, koje je organizovao Departman za filozofiju Filozofskog fakulteta, bio je odnos same discipline i doba u kome je. Kako su istakli organizatori, to podrazumeva kako određeno razbijanje nihilističkih mitova tako i našu direktnu uronjenost u vreme u kome živimo. Asistent na Departmanu za filozofiju Anđelija Milić o ideji za predavanje rekla je: Umiremo od nihilizma, a da to ni ne znamo, a ovo nije patetično što pričam, ovo je, zapravo, činjenica. Objasnila je da su probali to i da potkrepe na predavanju. Naravno, nije lako slušati bilo koje filozofsko predavanje, ali mi se nadamo da smo uspeli da se prisetimo tih nekih osnovnih istorijskih faza nihilizma, kao i da dotaknemo naše doba, dodala je. Anđelija smatra da su ova predavanja dosta važna kako za studente tako i za sve ostale posetioce. Ljudima je potreban duboko kulturni sadržaj. Ne površno kulturni, nego šamarajući kulturni sadržaj, rekla je Anđelija za naš list.

Apsolvent na Departmanu za filozofiju Miloš Tasić kazao je da je bio veliki izazov pripremiti se za predavanje, zato što sama savremena filozofija daje neverovatne mogućnosti, neverovatne pozicije i mogu se zauzeti različiti stavovi. Hteli smo da krenemo od te pozicije i upitamo se: Šta je zapravo nihilizam? Zašto je nihilizam aktuelan? i da pokušamo da damo odgovor na to stanje nihilizma, rekao je Miloš za naš list. Objasnio je da je on zauzeo istorijski pristup, a drugi predavač krenuo u jednu problematizaciju samog nihilizma.

tribina,niški kulturni centar,Filozofski fakultet u Nišu,Departman za filozofiju,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.