Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Studentski život

Kako do džeparca tokom studiranja?

Tamara Radovanović 8.6.2019. Video Komentari

Troškovi koje iziskuje studentski život mogu biti ogromni. Za knjige, skripte i druge potrepštine izdvaja se i po nekoliko hiljada dinara po semestru. Zbog toga mnogi studenti odlučuju da počnu da rade. Kako uskladiti obaveze na fakultetu sa obavezama na poslu i kako uopšte doći do posla tokom studiranja?

Foto: www.startuptales.in

Oni studenti kojima su odlasci na predavanja i vežbe obavezni uglavnom pokušavaju da dođu do posla tokom letnjih meseci. Međutim, problem na koji najčešće nailaze je to što poslodavci ne žele da ih zaposle sezonski. Jedan od načina dolaska do sezonskog posla jeste posredstvom studentsko-omladinskih zadruga, koje obezbeđuju privremene poslove za koje se ne zasniva radni odnos. Najčešće je reč o firmama kojima su neophodne zamene odsutnih radnika ili pomoćni radnici usled uvećanog obima posla

Studentsko-omladinska zadruga Akter osnovana je 1962. godine, a pod tim nazivom posluje od 1990. godine. To je druga najstarija studentska zadruga u zemlji i bavi se zapošljavanjem studenata i srednjoškolaca koji imaju između 15 i 30 godina. Za učlanjenje su potrebni indeks, lična karta i zdravstvena knjižica, a godišnja članarina iznosi 500 dinara

clanak 1

Foto: Marko Mitić

Milovan Vulović iz Aktera rekao je za Studentski dnevni list da su za devojke na raspolaganju uglavnom poslovi u kafićima i buticima, posao spremačice, kao i posao promoterke. Momcima se pak najčešće dodeljuju poslovi u magacinima, na gradilištima i, takođe, u kafićima i restoranima. Naš stav je da je studentima osnovna delatnost studiranje, a posao koji pronađu preko zadruge je samo način da zarade za džeparac, mada, mnogi to u današnje vreme koriste i za samu egzistenciju, kaže Vulović. On naglašava da članstvo u ovoj zadruzi zaposlenim studentima ne garantuje olakšice na fakultetima, pa im preporučuje da dobro razmisle o usklađivanju obaveza na poslu sa obavezama na fakultetu pre nego što dođu u Akter.

clanak 2

Milovan Vulović; Foto: Marko Mitić

Student četvrte godine Istorije na Filozofskom fakultetu, Nikola Todorović, radi kao pomoćni radnik u jednom kafiću od aprila ove godine. Posao je našao upravo preko studentsko-omladinske zadruge i smatra da je procedura prilikom zapošljavanja prilično jednostavna. Zaposlio sam se da bih se osamostalio, da bih mogao da kupim sebi ono što mi je potrebno i da bih rasteretio svoju porodicu, kazao je Todorović za naš list.

Kada student pronađe posao za koji se i školuje na fakultetu, imaće dvostruku korist. Osim toga što će imati značajan izvor prihoda, imaće i praksu, na čiju važnost ne treba posebno ukazivati. Studentkinja master studija Informatike na Prirodno-matematičkom fakultetu, Milena Nikolić, od treće godine osnovnih akademskih studija radi posao u struci. Iako ističe da odlaganje ispita nije nešto što njeni profesori često praktikuju, ona kaže da joj, ipak, obično izlaze u susret, kao i drugim zaposlenim studentima. Ocene mi nisu bile problem gotovo nikada, imam uglavnom desetke, a mnogo mi znači to što ovaj posao mogu da radim od kuće, iz kafića, teretane i što nemam fiksno radno vreme, rekla je Nikolićeva.

clanak 3

Milena Nikolić; Foto: Tamara Radovanović

Jedan od izvora prihoda svakako su studentske stipendije i krediti, za koje, međutim, nije jednostavno ostvariti neophodan prosek i sve ostale uslove. Naravno, tu je i finansijska pomoć roditelja. Ipak, u vremenu u kojem živimo, ona može biti nedovoljna za potrebe studentskog života, a može i izostati. Zbog toga se pronalazak posla neretko čini kao najbolje rešenje.

Video-prilog o ovoj temi možete pogledati ispod.

studenti,studentski zivot,džeparac,milovan vulović,akter,posao,fakultet,troškovi,milena nikolić,nikola todorović,

Video prilog

Video: Marko Mitić i Tamara Radovanović

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.