Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Organizacije

Studenti Mašinskog fakulteta najuspešniji na inženjerskom takmičenju EBEC

Anastasija Arvai 23.12.2019. Komentari

U organizaciji BEST-a održano je takmičenje Dani inženjera u periodu od 20. do 22. decembra. Studenti su se u sali Startapa na Elektronskom fakultetu nadmetali u dve discipline, a najbolji timovi plasirali su se na regionalno takmičenje i osvojili vredne nagrade.

Foto: Aleksandra Dimković

EBEC takmičenje poteklo je iz Kanade i održava se u 32 države. Obuhvata dve discipline: Case Study, u kojoj učesnici kroz debate i razne zadatke odgovaraju na pitanja i Team Design, gde se od njih očekuje da, uz pomoć određenih resursa, naprave maketu. Na prvom nivou susreće se 3.000 takmičara u 68 lokalnih rundi, nakon čega se prelazi na regionalnu rundu u Beogradu, kako bi najbolji takmičari tokom leta 2020. godine otišli u finale u Varšavu.

dani inzenjera 2Foto: Aleksandra Dimković

Tokom svečanog otvaranja 20. decembra okupljenima su se obratili glavna organizatorka Jovana Plavnjanović, predsednik lokalne BEST grupe Dušan Branković i lokalni koordinator Damjan Denić. S obzirom na to da je broj timova ograničen na četiri, usledila je preliminarna rudna u kojoj su sudije Nikola Đorđević, Nikola Stanisavljević i Aleksandra Stanojević odlučili ko nastavlja dalje. Drugi dan bio je rezervisan za petočasovni rad na projektima. Što se tiče Case Study kategorije, bilo je potrebno osmisliti naučno-istraživački centar lociran na Marsu. U okviru Team Design-a kompanija TetraEko unajmila je timove koji treba da pomoću novootkrivenog elementa Nula dizajniraju novi ekonomski i ekološki sistem hlađenja, gde se obraća pažnja na širenje hladnog vazduha i organičenost dimenzija.

dani inzenjera 3Foto: Aleksandra Dimković

Nakon prezentacije rada u trajanju do 15 minuta, žiri je studentima postavljao pitanja u vezi sa njihovim idejama, a potom su sudije imale pola sata da ocene radove. Pobedu u obe kategorije odneli su studenti Mašinskog fakulteta. Tim pod nazivom Mašinci, u kome su Lucija Jakšić, Ivana Janković, Luka Vučić i Kosta Pavlović bio je najbolji u Case Study veštini, a najuspešnija u disciplini Team Design bila je ekipa Mechanical Borateering, u kojoj su Lazar StojanovićStefan Lalić, Nikola Tomić i Nikola Jovanović.

Prvoplasirana ekipa nastavlja takmičenje u maju naredne godine, a osim toga dobija slušalice, kupone za FlixBus i reprizu Nove godine u restoranu Vidikovac. Kuponima su nagrađeni i dobitnici drugog, trećeg i četvrtog mesta, s tim što drugoplasirani tim dobija i fleš memorijske kartice od 32 gigabajta, a trećeplasirani kompjuterske miševe.

fakulteti,studenti,dani inženjera,ebec,Best,tehnički fakulteti,tehnologije,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.