Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Studenti

Tamara Geštamov: SDL mi je omogućio da steknem različita iskustva i poznanstva

Nenad Krstić 28.3.2021. Komentari

Nekadašnja glavna urednica Studentskog dnevnog lista, Tamara Geštamov, danas uspešna mlada novinarka, svoj profesionalni poziv nastavila je u Londonu. Za naš List govori o tome koliko joj je „Studentski dnevni list“  pomogao u budućoj karijeri, ali i o životu i medijima u Britaniji. 

Foto: privatna arhiva

Tvoji prvi susreti sa novinarstvom počinju upravo u Studentskom dnevnom listu, šta on za tebe predstavlja?

Tamara Geštamov: Studentski dnevni list me je praktično uveo u novinarske vode. Radeći kao novinar, a kasnije i kao glavni i odgovorni urednik stekla sam određeno iskustvo i praktično znanje koje sam kasnije delila sa mlađim kolegama. Kroz nekoliko godina rada u Studentskom denvnom listu upoznala sam divne ljude sa kojima sam sarađivala i družila se. Za sve nas mlade novinare to je bilo sjajno iskustvo da odškrinemo vrata novinarstva i da na neki način pronađemo naš put, a da pritom i učimo od starijih kolega. 

Koliko ti je Studentski dnevni list pomogao u budućoj karijeri, i koja vrata ti je otvorio?

Tamara Geštamov: Studentski dnevni list mi je omogućio da upoznam ljude koje je dobro poznavati u našem poslu. Svaki odlazak na pres konferencije, različite događaje ili skupove predstavlja novu šansu da ostvarite lični kontakt sa  različitim organizatorima ili osobama zaduženim za odnose sa javnošću - kontakti koji nam kasnije omoguće da dobijemo neki ekskluzivni intervju ili poziv da kao novinari prisustvujemo nekom značajnom događaju. Moj rad u Studentskom dnevnom listu pružio mi je priliku da steknem različita iskustva, razgovaram sa iskusnim novinarima i na tom putu pronađem ono što volim - a to je za mene televizijsko novinarstvo. Izveštavala sam sa različitih događaja, upoznala puno mladih novinara, zanimljivih ljudi na fakultetu, iskusnih novinara iz drugih redakcija, a ta nova poznanstva su mi u nekom trenutku donela nove poslovne prilike.

Gledajuci danas Studentski dnevni list, kao bivša glavna urednica, šta je to sto bi ti promenila u njemu?

Tamara Geštamov: Studentski dnevni list se i dalje bavi zanimljivim i značajnim studentskim temama i drago mi je da jedan ovakav portal, kojim upravljaju studenti, i dalje postoji i sjajno funkcioniše. Vrlo sam ponosna na to da se stečeno znanje i iskustvo prenose na generacije i generacije studenata, kao i na to da je SDL sada znatno više prepoznatljiv među studentima i novinarima i da se rad svih nas, a posebno kolega koji su oformili SDL ispaltio. Mislim da svaka generacija ima nešto jedinstveno da doprinese radu lista i zbog toga i treba iskoristiti tu slobodu koja postoji u SDL-u, kao i kreativnost da se bude drugačiji i zanimljiviji. Trendovi u novinarstvu se menjaju i mislim da je uvek dobro unositi novine prepisujući od pojedinih velikih medija. Kratki video prilozi na sajtu i Instagram profilu po ugledu na BBC uneli bi različitost i dinamiku, dok bi više zanimljivih ličnih priča studenata probudile emocije i doprinele da veza između čitaoca i Vas sa druge strane bude prisnija.

received 489480435325760

Foto: privatna arhiva

Osim prakse, da li postiji nešto što budućim novinarima nedostaje u obrazovanju i šta je to?

Tamara Geštamov: Univerzitet u Nišu je iznedrio znatan broj sjajnih novinara i komunikologa, mnogi od njih su danas zaposleni u loklanim ili nacionalnim medijima. Na osnovu svog iskustva, mogu da kažem da na koja god vrata nekog lokalnog medija pokucate - svako će vam omogućiti neku vrstu prakse i sigurna sam da u redakcijama ima kvalitetnih novinara koji bi rado podelili svoje znanje sa studentima. Osim toga, doprinelo bi organizovanje različitih onlajn tribina ili radionica, u kojima bi pre svega učestvovali novinari nacionalnih medija koji su se istakli u prethodnom periodu, kao što su Jelena Zorić ili Žaklina Tatalović i neki drugi. Mislim da bi i to znatno uticalo na buduće novinare da svoj posao jednog dana obavljaju profesionalno.

Živiš u Londonu nekoliko godina. Koliko se njihovo novinarstvo razlikuje od našeg?

Tamara Geštamov: Britanski mediji često vrše jak pritisak na članove Vlade, i to se posebno moglo videti nedavno kroz teme koje su pokretane i pitanja koja su postavljanja nekoliko puta pre svakog pandemijskog zaključavanja zemlje koje smo imali ovde u proteklih godinu dana. Britanija je oduvek bila značajni i vodeći medijski centar, a mi oduvek prepisivači, koji mogu još dosta toga prepišu i nauče od velikih svetskih medija. 

Kakav je stav javnosti prema medijima u Britaniji?

Tamara Geštamov: Britanci su prilično zainteresovani za ono što se dešava oko njih i vrlo rado komentarišu aktulene teme. Uključuju se u žive radio programe, učestvuju u različitim televizijskim programima kao aktivna publika koja postavlja pitanja gostima i to najčešće političarima iz parlamentarnih fotelja. Imam utisak da jedva čekaju da budu pitani ili pitaju, s obzirom na to da britanski nacionalni mediji često organizuju programe sa različitim značajnim političkim i društvenim temama gde se na njihovo pitanje i komentar obavezno računa. Ono što je ovde mnogo značajnije, jeste to da pitanja i komentari nisu selektivni, publika retko kada hvali, a prilično često je kritički nastrojena. Naravno, postoji i deo javnosti koji je izgubio poverenje u medije i smatra da je britanski javni servis veoma pristrastan i naklonjen vladajućoj koaliciji i kraljici. I to jeste problem koji se javlja u svakoj zemlji gde postoji veliki broj provladinih medija, međutim uprkos tome BBC je mnogo otvoreniji za kritike i pitanja i zaista poštuje svoje gledaoce, slušaoce i čitaoce. Nedavno sam slušala jutranji program na BBC London radiju gde je gošća komentarisala tada predstojeći intervju Opre Vinfri sa Princem Henrijem i Megan - u onom trenutku kada je gošća počela da kritikuje ovaj kraljevski par, voditeljka programa je uz izvinjenje da ponestaje vremena prekinula gošću i program nastavila muzikom. Mada, moram reći da je bilo i nekih emisija u kojima su gosti i drugi učesnici programa kritikovali premijera Borisa Džonsona. 

d91d82cc dbab 4181 b4af 1e1c3dc874dc

Foto: privatna arhiva

Kako su izgledali tvoji prvi dani u Londonu? 

Tamara Geštamov: Rekla bih da sam prvih godinu dana u Londonu uglavnom živela kako turista. Obilazila sam različite znamenitosti, galerije, muzeje, popularne parkove, upoznavala se sa njihovom kulturom i načinom života. Kako je London jedan veliki multikulturalni centar, imala sam priliku da upoznam ljude iz različitih delova sveta i da naučim nešto novo i o mnogim drugim kulturama. Zbog pandemije već godinu dana živimo dosta drugačije i grad se znatno promenio, međutim svi se nadamo da vidimo London u starom popularnom izdanju već ovog leta. 

Koji je tvoj savet za mlade kolege koji studiraju novinarstvo?

Tamara Geštamov: Moj savet kolegama koji sada studiraju novinarstvo je da budu istrajni, da konstantno rade na sebi, vole posao kojim su izabrali da se bave i da profesionalnošću i objektivnošću brane našu profesiju. Osim toga, savetujem im i da pronađu segmente u kojima mogu da uživaju u novinarstvu, jer ako mene pitate nema lepše profesije od naše

intervju,Tamara Geštamov,SDL,Uredništvo,posao,Britanija,London,BBC,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.