Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Studenti

Studenti protiv ukidanja Studentske poliklinike

Jovana Kovačević 19.2.2021. Komentari

Studenti i brojne studentske i omladinske organizacije oglasili su se povodom nedavno iznetog predloga Ministarstva zdravlja da se studentske poliklinike pripoje domovima zdravlja. Pokrenute su i peticije protiv ovog predloga, a javna debata trajaće do 22. februara.

Foto: unsplash.com

Omladinska organizacija Kreni-promeni, koja se bavi onlajn aktivizmom, pokrenula je peticiju protiv ukidanja studentskih poliklinika pod nazivom Ne damo Studentsku polikliniku. Iz organizacije navode da bi, između ostalog, ukidanje studentske poliklinike u jeku svetske epidemije samo dodatno opteretilo već preopterećeni zdravstveni sistem. Budući da u Srbiji, prema Republičkom zavodu za statistiku, trenutno postoji preko 240 hiljada studenata, ostaje pitanje kako bi studenti dolazili do zdravstvene zaštite ako bi pomenuti predlog bio usvojen.

Na najveće prepreke naišli bi oni koji studiraju van svog rodnog mesta. Oni bi morali da se opredele za izabranog lekara u Domu zdravlja u svom mestu prebivališta. To bi značilo da bi u gradu u kom studiraju mogli dobiti samo lekarsku negu u hitnim slučajevima, dok bi za specijalističke preglede, poput očnog, psihološkog ili ginekološkog, morali ići u svoj rodni grad. Pogotovo bi u nepovoljnom položaju bili studenti koji žive u domovima, jer, dok oni koji iznajmljuju privatni smeštaj mogu promeniti mesto prebivališta, studenti iz domova to ne mogu, budući da je uslov za mesto u domu to da im je prebivalište u drugom gradu.

Pripajanje Studentske poliklinike Domu zdravlja, za studente bi značilo otežano dolaženje do zdravstvene nege, pogotovo do lekara specijalista. Umesto da zdravstvene usluge dobiju na mestima posvećenim samo njima, studenti bi morali da se obrate ustanovama namenjenim opštoj populaciji. Prema rečima specijaliste opšte medicine u Studentskoj poliklinici u Beogradu Mirjane Pešić, vrlo je moguće da bi u tom slučaju specijalisti, premešteni iz studentskih poliklinika u druge zdravstvene ustanove, bili više posvećeni starijim licima i osobama sa težom kliničkom slikom, a da bi studenti zbog toga češće odustajali od lečenja. Da bi ukidanje studentskih poliklinika imalo negativne posledice na zdravstvenu zaštitu studenata takođe smatra i direktor Studentske poliklinike u Nišu doktor Radomir Pešić, kao i mnogi drugi zdravstveni radnici, profesori, roditelji, građani i studenti.

 

Foto: unsplash.com

Kako je navedeno na zvaničnom sajtu namenjenom Masterplanu optimizacije sistema zdravstvene zaštite, njegov cilj da se u narednih 15 godina, kroz novu organizaciju zdravstvenog sistema, obezbedi poboljšanje kvaliteta, pristupačnosti i efikasnosti zdravstvene zaštite i povećanje ekonomske efikasnosti zdravstvenog budžeta. Nacrt ovog plana nije konačan, a svoje komentare, primedbe i predloge građani mogu da dostave putem sajta, do 22. februara 2021. godine, kada bi Vlada trebalo da donese odluku o usvajanju predloga.

Do sada je peticija organizacije Kreni-promeni prikupila preko 31 hiljade potpisa protiv usvajanja Masterplana. Pored ove, pokrenuta je još jedna onlajn peticija sa istim ciljem, koja takođe broji više hiljada potpisa. I druge organizacije izrazile su svoje neslaganje sa predlogom Ministarstva. Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti apelovala je putem svog sajta na nadležne institucije i studentsku zajednicu da se usprotive predlogu, a članovi organizacije Omladinska mreža Srbije sastali su se sa predstavnicima Ministarstva zdravlja 17. februara sa istim nastojanjem.

Predstavnici Omladinske mreže Srbije izjavili su da Ministarstvo ima sluha za primedbe studenata i da uverava da neće doći do ukidanja, samo do pripajanja studentskih poliklinika domovima zdravlja. Ipak, reorganizacija koju podrazumeva Masterplan optimizacije sistema zdravstvene zaštite i pomenuto pripajanje, doveli bi do prestanka postojanja Studentske poliklinike kao nezavisne institucije i smanjili dostupnosti zdravstvene zaštite studentima.

Izvori: www.optimizacijazdravstva.rs, www.bbc.rs, www.akademska-masa.org, www.juznevesti.com

studenti,studentska poliklinika,Kreni promeni,peticija,aktivizam,Omladinska mreža Srbije,Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti,peticija „Ne damo studentsku polikliniku”,Masterplan optimizacije sistema zdravstvene zaštite,ukidanje studentske poliklinike,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.