Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Studenti

Ulazak u svet odraslih

Jovana Kovačević, Anđela Stajkov i Jovan Živković 30.9.2020. Komentari

Polazak na fakultet smatra se jednim od većih izazova u životu. Za razliku od osnovne, i u većoj ili manjoj meri, srednje škole, fakultet biramo sami. Izbor zavisi od branše koja nas interesuje, posla kojim bismo želeli da se bavimo, situacijom na tržištu rada, ali i od samog fakulteta. Fakultet je mesto na kome se gradi odgovornost. Mi biramo kom predavanju ćemo prisustvovati, na koji ćemo ispit izaći i koliko će naše školovanje trajati. Odluke koje donesemo pri završetku srednje škole i upisivanjem željenog fakulteta mogu odrediti našu budućnost. Novi početak za nekog predstavlja uzbuđenje, novi izazov i radost, dok nekog zastrašuje. Mnogi nisu svesni kakvu odgovornost preuzimaju na sebe i da sledi doba u kojem postaju zrele i oformljene ličnosti. Ove godine, zbog pandemije korona virusa COVID-19, brucoši će na fakultete poći pod izmenjenim okolnostima.

Foto: Anđela Stajkov

Donešena odluka o onlajn nastavi važi i za buduće brucoše. Neki će ipak biti u prilici da kroz kombinovanu nasavu svoje nove kolege, kao i profesore, upoznaju uživo. Oni će svoje prve nastavne dane provoditi na fakultetima, pridržavajući se svih propisanih mera zaštite. Aleksandra Stefanović kazala je za Studentski dnevni list da se epidemiološka situacija u velikoj meri odrazila na polaganje prijemnog ispita. Prijemni ispit smo polagali u dve grupe, jedna je prijemni polagala u jednom amfiteatru, a druga u drugom. Naravno, svi smo nosili maske i morali smo da poštujemo fizičku distancu. Kao i kod svakog prijemnog ispita, verovatno su mnogi od nas imali tremu, međutim, kod mene je ona nestala kad smo ušli u amfiteatar i krenuli sa radom, rekla nam je Aleksandra koja je ove godine upisala Filozofski fakultet, smer socijalna politika i socijalni rad.

Pored drugačijih okolnosti, želje i očekivanja su ista kao i ranijih godina - da budu dobri u onome što su odabrali. To nam je i potvrdila Anja Naumović sa Fakulteta umetnostiOd fakulteta očekujem da se usavršim u grafičkom dizajnu. Ta oblast mi najviše leži i volim to, pa sam zato to upisala. Za studiranje ne marim toliko, niti imam neka posebna očekivanja, kazala je, iskreno dodavši da ne želi da predavanja budu onlajn. Veljko Kovačević, brucoš Elektronskog fakulteta, očekuje ozbiljniji pristup nastavi, uveren da je napravio pravi izbor. Prema programu koji sam video ne očekujem da već u prvoj godini nešto naučim, ali kasnije se nadam da hoću. Od opcija koje sam imao ova je bila najbolja. Za smer u kom želim da razvijam svoju karijeru i da napredujem ovaj fakultet je najbolja opcija, zaključio je Veljko. Iako tek na početku svog studentskog života, Irena Stefanović, koja je upisala Pravni fakultet, već razmišlja o budućoj karijeri, nadajući se da će moći da radi ono što voli. Prava su bila moja želja od malena. Sebe vidim kao bućeg tužioca. Možda je prerano da tako nešto kažem jer sam tek upisala fakultet, ali volim da imam zacrtane ciljeve i ne odustajem dok ne dam sve od sebe, sa entuzijazmom je govorila Irena, ipak razočarana što će se nastava na njenom fakultetu odvijati onlajn.

Foto: unsplash.com

Mnoge nade i očekivanja prate polazak na fakultet. Studiranje predstavlja fazu života potpuno drugačiju od svih drugih, a neki će reći i najlepšu. Odluke koje se donose u tom dobu, a pogotovo one koje se odnose na odabir fakulteta, mogu da odrede dalji tok karijere i života. Ipak, nije svaka odluka konačna. Mnogima se desi da ne uspeju iz prve da pronađu ono što vole. Promena fakulteta jako je česta, a studenti iznova postaju brucoši na fakultetima koji će ih osposobiti za nekada slične, a nekada potupuno različite profesije od onih koje su do tada želeli. Aleksandra Simić, koja je nakon studiranja na Elektronskom fakultetu upisala medicinu, nada se da će na Medicinskom fakultetu steći potrebna znanja i pronaći sebe u onome što voli. Malo su mi izmešana osećanja. Uzbuđena sam i uplašena, ali mislim da sam donela dobru odluku jer sam ovog puta birala srcem, kaže Aleksandra.

Jedna od čestih dilema, koja je svakog studenta, budućeg i sadašnjeg, barem jednom mučila, upravo je ona o tome kako izabrati pravu karijeru, u kom smeru tražiti sebe i kako biti siguran u svoj odabir. Postoje oni koji već u detinjstvu pronađu strast za nekim zanimanjem i toga se drže i na dalje, i postoje mnogi koji se postepeno pronalaze. Nekada je izbor očigledan, a nekada se krene okolnim putem, pa se do zanimanja koje nekome leži stigne tek posle isprobavanja drugih opcija. Tako je Petar Milošević rešio da Elekronski fakultet nije za njega i upisao manedžment na Mašinskom fakultetuZa vreme srednje škole bavio sam se raznim vannastavnim aktivnostima među kojima je bila i preduzetnička sekcija, u okviru koje imao sam priliku da predvodim dve učeničke kompanije i da se upoznam sa osnovama menadžmenta i bilo mi je jako interesantno, rekao je Petar i dadao da se raduje polasku na novi fakultet.

Bilo da brucoši upisuju fakultet odmah nakon srednje škole ili se odlučuju da iznova započnu studije na nekom drugom fakultetu, bilo da imaju jasno određene planove za budućnost ili tek pronalaze sebe, polazak na fakultet predstavlja ulazak u jedno ozbiljnije doba. To je doba kada mnogi po prvi odlaze od kuće i počinju samostalni život u nekom drugom gradu, doba kada se odlučuju u kom pravcu žele da krene njihova karijera. Kada počne okotobar, brucoši započinju jedno sasvim novo uputstvo, čineći prve nesigurne korake ka svetu odraslih.

studenti,brucoši,fakultet,pandemija,Filozofski fakultet,fakultet umetnosti,Medicinski fakultet,Mašinski fakultet,pravni fakultet,Elektronski fakultet,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.