Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Fakulteti

Festival Nauk nije bauk zabeležio ogromnu posećenost u protekla dva dana

Marija Đorđević 1.4.2018. Komentari

Ogromna posećenost obeležila je dvodnevni festival nauke koji je jubilarni, deseti put otvoren 30. marta u holu Elektronskog fakulteta. Posetioci svih uzrasta su sa velikim interesovanjem razgledali štandove i uživali u različitim i mnogobrojnim izumima mladih naučnika, u kvizovima znanja i muzici.

Foto: Jovana Živanović

Ove godine se, prema rečima organizatora, prijavilo preko 5000 učesnika sa oko 1000 postavki, ali je odabrano oko 70 njih zbog ograničenog broja mesta. Vanja Joksimović iz PR tima za naš portal je objasnila na koji način se biraju učesnici festivala, s obzirom na veliki broj prijavljenih: Pre festivala se šalju prijave, koje mi organizatori pregledamo i, jednostavno, moramo da selektujemo samo one najinteresantnije postavke koje će se izlagati, kako zbog prostornog, tako i zbog vremenskog nedostatka.

Kako Vanja kaže, osim srpskih, na festivalu su se našli i brojni izlagači iz drugih zemalja, pa su tako svoje postavke na ovogodičnjem festivalu nauke mogli da predstave i već tradicionalni učesnici iz Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a ove godine su nam se pridružili čak i učesnici iz Turske, koji su govorili o zaštiti od hepatitisa i HIV-a.

nauk nije bauk slika 3

Foto: Jovana Živanović 

Posetioci su bezopasno mogli da se igraju vatrom na štandu Gimnazije Svetozar Marković, pod nazivom Show gimnazijalaca. O robotima i njihovoj istoriji, deca su zajedno sa svojim roditeljima mogla da čuju od učesnika sa Elektronskog fakulteta, a učesnici Visoke tehničke škole strukovnih studija omogućili su posetiocima da vide kako izgleda simulacija saobraćajne nezgode i da osete jačinu sudara pri brzini od 14km/h i tako postanu svesni opasnosti, čak i pri tako malim brzinama.

Osim dece, na festivalu Nauk nije bauk bio je i veliki broj roditelja, koji su zajedno sa svojom decom uživali u predstavljanju eksperimenata. Marija Ristić, majka devetogodišnjeg deteta, rekla je da primećuje da su sva deca vesela i zadovoljna i da to i nju ispunjuje: Prvi put posećujem ovaj festival i veoma sam zadovoljna, baš kao i moj sin Vuk. Sve ga zanima i sve bi odjednom da obiđe, a najviše ga je zainteresovao štand Elektronskog fakulteta, Katedre za telekomunikaciju, gde je mogao da vidi vizuelizaciju zvučnih talasa. Mnogo je posetilaca, nisam to očekivala i sigurno ću doći i sledeće godine.

nauk nije bauk slika 2

Foto: Jovana Živanović

Vrata Elektronskog fakulteta bila su otvorena 30. i 31. marta od 10 do 19 časova, a festival nauke svake godine organizuju učenici i profesori Gimnazije Svetozar Marković, ali i učenici drugih srednjih i osnovnih škola, studenti i profesori sa raznih fakulteta u zemlji, ali i iz inostranstvu, uz podršku velikog broja stručnjaka i predavača iz raznih oblasti.

nauk nije bauk,festival,Elektronski fakultet,fakulteti,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.