Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Fakulteti

Mesec frankofonije u virtualnom formatu ove godine

Jelena Marković 6.3.2021. Komentari

Filozofski fakultet organizuje „Mesec frankofonije”, koji se održava putem onlajn platformi Google Meet i Zoom. Manifestacija je počela 2. marta i trajaće do kraja meseca. 

Foto: unsplash.com

Ove godine, 8. marta, prevodilac Živko Vlahović pričaće o istoriji i teoriji prevođenja romana Aleksandra Gatalice i zbirki pesama Šimona Cubote. U oblastima umetnosti i kulture govoriće naučni saradnik Istorijskog instituta u Beogradu, dr Biljana Stojić, pod sloganom Francuska politika na Balkanu kroz portrete Remona Poenkarea i Žorža Klemansoa. Kulturno nasleđe i francuska kultura biće naknadno prezentovani 10. i 12. marta. Od 18. časova 17. marta u juniorskoj i seniorskoj klasi održaće se Frankoforni diktat, na Zoom aplikaciji. Diktat će trajati sat vremena, odnosno 30 minuta je predviđeno vreme za jednu grupu. 

Profesorka Dušanka Točanac-Milivojev davaće odgovore na temu poput učenja francuskog jezika u školama: kako se nastava odvijala nekada i kakva je situacija danas? O saradnji francuskih i srpskih intelektualaca i kulturnoj diplomatiji govoriće naučni saradnik sa Instituta za političke studije u Beogradu, Aleksandra Kolaković. Poslednjeg dana, 30. marta, održaće se radionica na temu Kamijev Stranac i kreativno pisanje na francuskom, za učenike četvrte godine svih gimnazija u Srbiji.  

Svi zainteresovani učesnici i ljubitelji francuske kulture mogu se detaljnije informisati na linku.

fakulteti,frankofonija,frankoforni diktat,živko vlahović,Filozofski fakultet u Nišu,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.