Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Fakulteti

Onlajn predavanja funkcionalna samo u teoriji, praksa kaže drugačije

Jovan Živković 24.3.2020. Komentari

Iako je u početku bilo govora da do toga neće doći, usled pandemije virusa korona COVID-19, od 16. marta sve školske i visokoškolske ustanove su zatvorene. Kako se gradivo ne bi nadoknađivalo tokom leta ili kasnije, za đake je organizovana nastava putem trećeg programa RTS-a. Fakultetima je pak ostavljena sloboda izbora organizovanja nastave putem elektronskih medija. Microsoft teams, Google Classroom, Google Meet, Skype ili jednostavna razmena imejlova − većina fakulteta organizuje nastavu na jedan od tih načina. Izuzetak nisu ni fakulteti Univerziteta u Nišu.

Foto: www.unslplash.com

Elektronski fakultet je obavezu održavanja nastave poverio svojim katedrama. Od 23. marta, profesori ovog fakulteta na raspolaganju su studentima u terminima predavanja, vežbi i konsultacija. Takođe, od tog datuma je planirano i postavljanje nastavnog materijala u skladu sa planom i programom svakog pojedinačnog predmeta. Studentkinja druge godine Elektronskog fakulteta Aleksandra Anđelković kazala je za Studentski dnevni list da onlajn prelaženje gradiva za njen smer nije ništa novo i da su oformljeni Microsoft timovi po godinama. Malo je loše to što su svi smerovi sa iste godine u istoj grupi, osim prve, pošto je prva godina opšteg tipa. Ipak, sve je to dobro ažurirano, kaže Aleksandra i dodaje da praksu i računarske vežbe nemaju, ali su profesori najavili da će im davati domaće zadatke sa tim obrascem rada. Prema njenim rečima, na Elektronskom fakultetu ispita sigurno neće biti do juna, a za kolokvijume je, kako kaže, rečeno da je odluka na predmetnim profesorima.

Studentkinja prve godine Pravnog fakulteta Maša Božinović nije sasvim optimistična o ovom pitanju. Ona je rekla za naš list da misli da će na ovom fakultetu nastati veliki kolaps i da je jedini vid nastave koji imaju prezentacije koje šalju profesori. Imamo samo jedan termin kada možemo da se javimo profesorima u vezi sa gradivom, uopšte nemamo interakciju sa njima. Što se ispita i kolokvijuma tiče, rečeno nam je da ćemo blagovremeno biti obavešteni. Generalno, nisam zadovoljna, a mislim da nisu ni oni, rekla je Maša.

Foto: www.unsplash.com

Studenti Prirodno-matematičkog fakulteta nastavu će imati putem aplikacija u okviru Office 365 platforme (Skype for bussiness, Microsoft Teams). Studentkinja druge godine ovog fakulteta Andrijana Stefanović navela je nedostatak direktne interakcije između studenata i profesora kao najveći problem onlajn predavanja. Prilagodili smo se onlajn predavanjima vrlo brzo, mada nam je standardni pristup sa tablom lakši. Imamo puno zadataka, a tu su i dokazi iz teorije koji moraju da se pišu dok se predaju, rekla je ona i dodala da se gradivo sada prelazi mnogo brže, ali da je, kako kaže, teže razumeti ga, jer se ne ulazi toliko u detalje kao ranije. Sada uglavnom radimo sami, pa smo primorani da se obraćamo profesoru svaki put kada imamo problem, zaključila je Andrijana i dodala da i profesori imaju slično mišljenje.

Sličan princip nastave imaju i na Medicinskom fakultetu. Svi specifični oblici predavanja, kao što su laboratorijska i klinička praktična nastava, odloženi su. Student druge godine Farmacije na ovom fakultetu Aleksandar Perišić naveo je za naš list da studenti njegovog smera, za sada, nemaju predavanja. Nama sa druge godine su vežbe ukinute i dobili smo instrukcije od profesora da učimo iz knjiga. Postoje priče da će se ispiti održati u maju, ali ništa još uvek nije ozvaničeno. Jedini vid predavanja koji imamo jesu prezentacije iz Farmakognozije, koje se objavljuju na Fejsbuku, rekao je Aleksandar.

Na Ekonomskom fakultetu praktikuju se aplikacije kao što su Google Classroom i Zoom. Studentkinja druge godine Ekonomskog fakulteta Ivana Stefanović kaže da sav potreban materijal ona i njene kolege dobijaju preko Classroom-a i da samo jedna profesorka drži predavanja onlajn. Kada su kolokvijumi i ispiti u pitanju, samo su nam rekli da će nam javiti nedelju dana pre početka. Postoji i mogućnost, kažu, da se ubace rokovi u julu i avgustu, navodi Ivana i dodaje da kod njih Studentska asocijacija Nova i parlament redovno komuniciraju sa profesorima u ime svih studenata.

Još uvek se ne zna do kada će trajati vanredno stanje. Ispitni rokovi su pod znakom pitanja, ali najverovatnije će doći do njihovog pomeranja. Činjenica je da se onlajn nastava održava, ali je njena funkcionalnost i praktičnost upitna. Ostaje nam da vidimo kako će se sve ovo odraziti na učinak studenata.

fakulteti,covid19,koronavirus,Elektronski fakultet,Medicinski fakultet,prirodnomatematički fakultet u nišu,Ekonomski fakultet,pravni fakultet nis,pandemija,vanredno stanje,Niš,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.