Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Fakulteti

Svetosavska akademija na Filozofskom fakultetu u znaku stvaralaštva

Nevena Ivanović, Jovan Živković i Aleksandra Ničić 29.1.2020. Komentari

Svetosavska akademija održana je 28. januara na Filozofskom fakultetu. Obraćanja profesora i dekanice, umetnički program i dodela nagrada bili su način da se prisutni prisete dela Svetog Save, ali i nauče nešto novo o njemu.

Foto: Aca Cvetković

Govoreći o značaju prvog srpskog arhiepiskopa, kao i prosveti i kulturi, dekanica prof. dr Natalija Jovanović obratila se prisutnima. Velika je čast baštiniti tradiciju svetosavlja, i to na Filozofskom fakultetu koji je najpozvaniji da podseća na slavu i svetost utemeljivača naše državnosti i duhovnosti, rekla je. Filozofski fakultet izdvojila je i kao simbol prosvete i kulture. Osvrnula se i na stvaralaštvo Svetog Save govoreći da nam ono daje duhovnu snagu i spas je od izazova i iskušenja. To što njega čini jednom od najvećih i najsvetlijih ličnosti u istoriji srpskog naroda davalo nam je snagu kroz viševekovne izazove da opstanemo i ostanemo na zemlji svetoj čista obraza i nesalomivog duha, dodala je. Podsetila je i na čijenicu da su mnoga dela od prosvetnog i kulturnog značaja objavljena baš na Savindan, a Savin lik i delo izdvojila je kao motivaciju za rad i obrazovanje.

Stoga je upravo za stvaralaštvo studentima, nastavnicima i srednjoškolcima Filozofski fakultet u saradnji sa izdavačkim kućama Klet, Logos i Logograf dodelio nagrade. One za najbolje eseje na temu Moje pismo Svetom Savi dobile su učenice Umetničke škole, Teodora Jovanović i Ana Veličković, kao i učenica Gimnazije u Kuršumliji, Dijana Novaković. Odluku o izboru donela je komisija u sastavu predsednice žirija, prof. dr Danijele Kostadinović , doc. dr Jelene Jovanović i Jelene Mladenović. Nagrada za najbolju besedu pripala je učenici Pravno-poslovne škole, Kseniji Dimitrijević.  Priznanja su uručena i učenicima sedmog razreda osnovnih škola Matiji Stankoviću, Veri Jevtović, Ivanu Stanimirovom, Dunji Nedeljković i Anastasiji Stefanovič. Priznanje za najbolji završni rad studenata Nacionalne filologije dobila je Danica Stanković, masterant na modulu Metodike nastave srpskog jezika i književosti. Onu za najbolji master rad na programu Nauka o književosti dobila je Hristina Aksentijević. Centar za profesionalno usavršavanje nastavnika pri Filozofskom fakultetu raspisao je konkurs za izbor najbolje metodičke pripreme časa, a ocenjeni su najbolji nastavnici osnovnih i srednjih škola širom Srbije.

amfi

Foto: Aca Cvetković 

Povezavši nauku i veru svetlošću, prof. dr Dragiša Bojović ukazao je na značaj lika i dela Svetog Save. Vreme od izučavanja dela Svetog Save na našem prvom univerzitetu do zasnivanja pravih svetosavskih studija donosi nam jednu svest, svest koja je satkana u misli da je Sveti Sava dar srpskome rodu. Misao da je savršen poklon onaj koji dolazi od Oca Svetlosti obežežava čitavo Savino delo i život, rekao je. Kako je objasnio, ova misao korespondira sa mišlju o svetlosti najznačajnih sprskih naučnika. Uočio je i komplementarost među uverenjima Nikole Tesle i Svetog Save, a i da je stav da su vera i nauka nešto suprotno pogrešan. Činjenicu da Svetog Savu slavimo dan njegove smrti povezao je sa time što će njegova dela večno živeti. 

Njegovo lik i delo zaista su i živeli su kroz umetnost na Akademiji. Studenti Filozofskog fakulteta u saradnji sa maturantima Muzičke škole, članovima Plesnog kluba Swing i članovima hora Osnovne škole Sveti Sava pripremili su kulturno-umetnički program. Tehničku podršku ovogodišnjoj Svetosavskoj akademiji pružilo je Narodno pozorište

Svetosavska akademija,Filozofski fakultet u Nišu,Filozofski fakultet,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.