Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Fakulteti

Fila i Domazet ocenili rad Haškog tribunala kao neobjektivan i pristrasan

Tijana Milenković 13.12.2019. Komentari

Tribina pod nazivom Haški tribunal − rad i rasplet održana je 12. decembra na Pravnom fakultetu. Na tribini su govorili advokati Toma Fila i Vladimir Domazet, koji su u svojoj dugogodišnjoj karijeri više puta imali priliku da se upoznaju sa radom Haškog tribunala.

Foto: Jovan Živković

Na tribini je bilo reči o radu Haškog tribunala, o njegovom cilju i značaju, kao i o tome koliko je neobjektivan i pristrasan. Toma Fila je naglasio važnost pravnika u jednoj državi. Budući pravnici, odgvornost ovog sveta i odgovornost Srbije je na vama. Život uređuju pravnici, jer gde god krenu, oni će vladati. I kroz politiku, i kroz opštine, i kroz sudstvo. Savetovao je studente prava da ne budu kao sudije iz Haškog tribunala, koji su više puta menjali pravila na štetu Srba. Takođe, dodao je da je Tribunal napravljen da bi osuđivao isključivo Srbe i da je, po njegovoj statistici, 80 odsto okrivljenih iz Srbije, 15 odsto Hrvata iz Bosne i pet odsto Muslimana. Mi smo uvredili Srbiju dajući dva predsednika i tri načelnika Generalštaba, sve smo dali njima. Još jedan problem na koji se Fila osvrnuo jeste taj što mi nemamo međunarodno pravo, već pravo jačeg. Nas su uvredili i ponizili. Ne dajte da se to ikad više ponovi.

79842059 2668744569835946 8810199228111388672 n

Tribina na Pravnom fakultetu; Foto: Jovan Živković

Vladimir Domazet se osvrnuo na sama dešavanja u Hagu i na slučajeve u kojima je bio angažovan. Govorio je o tome kako su srpski advokati preuzeli na sebe zadatak da brane Srbe u haškom procesu nakon bombardovanja. U početku je većina bila za to da to ne radimo, ali smo shvatili da bi to ipak bila dobra odluka, da je bolje da naši advokati brane naše, a ne da to prepustimo Englezima, Amerikancima i drugima koji su jedva čekali da nas optuže za bilo šta. Kaže da je bilo i onih koji su insistirali da imaju strane advokate, ali da oni nisu najbolje prošli na suđenjima.

Toma Fila je osnivač Advokatske kancelarije Fila. Branio je okrivljene u više hiljada predmeta, najčešće okrivljene za najteža krivična dela. Postupao je kao glavni branilac u pet predmeta pred Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju u Hagu i bio je zadužen za odbranu haškog osuđenika Slobodana Miloševića. Vladimir Domazet bio je član advokatske komore pri Haškom tribunalu od osnivanja, bio je branilac brojnih haških optuženika u čijim odbranama je učestvovao tokom postojanja tribunala za ratne zločine u Hagu. 

Tribinu je organizovao Savez studenata Pravnog fakulteta, u saradnji sa Studentskim parlamentom.

toma fila,Vladimir Domazet,Haški tribunal,advokati,pravni fakultet nis,Savez studenata Pravnog fakulteta,Studentski parlament,fakuteti,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.