Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Fakulteti

Održana promocija knjige ,,OZNA” na Filozofskom fakultetu

Mila Stanojević 11.12.2019. Komentari

Na Filozofskom fakultetu je 10. decembra održana promocija knjige OZNA - Represija komunističkog režima u Srbiji 1944-1946. Dr Srđan Cvetković i Nemanja Dević sa Instituta za savremenu istoriju autori su ove knjige i predstavili su je mnogobrojnoj publici koju su uglavnom činili studenti.

Foto: Srećko Stanojević

Promociju je svojim obraćanjem otvorio docent na Departmanu za istoriju dr Dejan Antić. U pitanju je knjiga nepoznatih i prvi put objavljenih dokumenata koji razotkrivaju državnu represiju za vreme komunizma. Knjiga je nastala kao plod dugogodišnjeg rada na otkrivanju i dokumentovanju komunističkih zločina. Autori su detaljno pregledali sve dostupne arhive u Srbiji i pronalazili dokumenta sa zvaničnim naredbama za streljanje nedužnih ljudi. Među njima su se našli i sveštenici, privrednici, glumci, trgovci i građansko društvo u celini.

Dr Srđan Cvetković i Nemanja Dević opisali su proces samog istraživanja, odnosno eshumacije koju su vršili. Kako kažu, kupili bi konzerve mesnog nareska, otišli na teren po prijavu meštana da se na nekoj lokaciji možda nalazi tajna grobnica, pozajmili bi alat od lokalaca i počeli da kopaju niotkuda da bi na kraju pronašli posmrtne ostatke ubijenih ljudi. To je trajalo otprilike godinu dana. Kazali su i da je ovo misija svih ljudi koji su deo jednog društva, da o stvarima na ovu temu ne treba ćutati i da neke istorijske događaje ne treba da prikrije magla zaborava. Mi možemo da izvučemo pouke iz tih događaja i možemo da pretendujemo da nam se takvi i slični događaji više ne ponove jedino ako zaista stvari nazivamo pravim imenom, ako tim ciframa damo identitete i životne priče i ako od svih tih potresnih i brutalnih slika više ne okrećemo glavu.

Knjiga je rasprodata za kratko vreme nakon prezentacije. Prisutni su mogli da kupe i knjigu Sava Bankovića U prevdorju pakla, u kojoj je autor opisao sopstveno iskustvo u jednom od zatvora OZNE.

fakulteti,promocija knjige,promocija,ozna,Filozofski fakultet,amfiteatar 21,studenti,studentski zivot,Niš,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.