Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Fakulteti

Uspešno završena IEEESTEC konferencija studentskih projekata na Elektronskom fakultetu

Anastasija Arvai 29.11.2019. Komentari

Međunarodna konferencija studentskih projekata IEEESTEC održana je 28. novembra 12. put na Elektronskom fakultetu. Studenti i srednjoškolci predstavili su 82 rada iz oblasti veštačke inteligencije, softverskih i hardverskih rešenja, obnovljivih izvora energije i mašinskog učenja. 

Foto: Anastasija Arvai

IEEESTEC se organizuje sa ciljem da na jednom mestu okupi mlade ljude koje povezuju slična interesovanja iz oblasti modernih tehnologija. Više od decenije oni predstavljaju inovativne ideje do kojih dolaze kroz timski rad, trud i zalaganje, ali i uz pomoć mentora i profesora. Milica Veljović iz IEEESTEC-a rekla je za naš list da je za proteklih godinu dana članstva u IEEESTEC-u stekla dosta korisnih veština na polju komunikacije s ljudima i rada u timu. Posebno je zanimljivo to što se u okviru događaja održava više stvari istovremeno − takmičenje za najbolju biznis ideju, predavanja profesora, obilazak laboratorija za učenike osnovnih i srednjih škola i prezentacija najboljih radova, dodala je.

Studentkinja treće godine na Elektronskom fakultetu Ana Sentov radila je na projektu Ispitivanje dinamičkih karakteristika optokaplera sa svojom koleginicom Ninom Dimitrijević i kazala za Studentski dnevni list da su rad započele iz ljubavi prema mikroelektronici, a na kraju su dobile nagradu.

hol1Učesnici konferencije u holu M1; Foto: Anastasija Arvai

Na projektu pod nazivom Digitalna mapa kulturno-istorijskih znamenitosti Grada Niša radile su studentkinje Departmana za istoriju na Filozofskom fakultetu Anđela Milosavljević, Anđela Tasić i Nina Stojiljković pod mentorstvom doc. dr Vladimira Aleksića. Podršku Departmana za istoriju dobile smo u novembru 2018. godine, a rad smo započele 2019. nakon održane obuke o izradi mapa u ArcGIS aplikaciji, rekla je Anđela Tasić i dodala da su tokom kreiranja mape koristile zvaničnu literaturu, izbegavajući stručnu terminologiju kako bi sadržaj približile što većem broju ljudi. One su jedine učesnice sa fakulteta društvenih nauka koje su predstavile projekat na ovogodišnjoj konferenciji. Korisnicima aplikacije omogućeno je lakše lociranje objekata, putanje do njega i kratak opis njegove prošlosti, a cilj nam je da istoriju uvedemo u svet savremenih tehnologija i povežemo je sa IT sektorom, rekla je Nina Stojiljković za Studentski dnevni list

erterszy6

Nina Stojiljković i Anđela Tasić; Foto: Anastasija Arvai

Neke od ideja predstavljenih na skupu su i pametan novčanik, lego robot, sat koji govori, automatizacija mini-elektrana, sistem za upravljanje garažom, alarmni sistem protiv krađe košnica i info panel u vidu elektronskog papira. Osim toga, održano je i predavanje dr Slavimira Stošovića u sali Startapa na temu agilnog preduzetništva. Nakon predavanja, on je za Studentski dnevni list rekao da nas agilni pristup uči da period razvoja podelimo u dvonedeljne sprinteve kroz koje proizvod stalno obogaćujemo i dodao: Često se menjaju želje klijenata i tržište, pa ono što smo razvili za godinu i po dana ne bude primenjivo.  

radovi2Projekti učesnika konferencije; Foto: Anastasija Arvai

Osim učesnika iz Srbije, na konferenciji su učestvovali i studenti iz Banja Luke, Sarajeva, Skoplja, Zagreba i Sofije. Učenik Elektrotehničke škole Mihajlo Pupin u Novom Sadu Marko Jelić kazao je za Studentski dnevni list da je cilj patenta pametna kapija otvaranje kapije putem telefona bez dodatnih troškova i istakao da je problem sa kapijom njihove škole motivisao njegov tim da kreira ovakav patent. Ove godine okupilo se 160 studenata i srednjoškolaca, a najistaknutiji radovi nagrađeni su u kategorijama praktične i teorijske realizacije, najkreativnije ideje i najviših ocena recenzenata.

fakulteti,studenti,studentski zivot,Elektronski fakultet Niš,Niš,IEEEstec,konferencija,projekti,tehnologija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.