Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Fakulteti

Obeležen Dan Elektronskog fakulteta

Jelica Janačković 25.11.2017. Komentari

Elektronski fakultet obeležio je 57. godišnjicu postojanja. Na Svečanoj akademiji najboljim studentima i najistaknutijim profesorima uručene su nagrade i priznanja za značajan doprinos fakultetu.

Foto: Aleksandra Ničić

Svečanu akademiju povodom proslave godišnjice otvorio je dekan Elektronskog fakulteta prof. dr Dragan Janković, izrazivši zadovoljstvo što ima mogućnost da predstavi uspehe fakulteta i studenata i istakavši da je energija mladih ono što vodi do napretka. Podelio je sa prisutnima da je prethodnih godina želeo da na prijemnom ispitu bude 400 studenata i da je broj upisanih nadmašio njegova očekivanja. Obavestio je posetioce da je sa Ministarstvom potpisan ugovor o izgradnji Naučno-tehnološkog parka, projekta vrednog 10 miliona evra. Neki će reći: Oprema je oprema, zgrade su zgrade; mrtve stvari, pa šta? Ko im daje život? Mladi ljudi  rekao je. Dekan je govorio i o finansijskoj pomoći studentima nekad i sad, kao i o značaju motivacije za njih. Osvrnuo se na prethodni period rekavši: Ranije je Elektronska industrija dodeljivala stipendije studentima i naš fakultet je školovao kadar za nju. Njenim gašenjem nestao je i mehanizam stipendiranja. Danas su mnoge firme u ovom gradu spremne da ulažu u mlade. Osim inženjera koji će raditi u pogonima fabrika, ove godine smo odlučili da ulažemo u studente završnih godina. Osnova svakog napretka su mladi, a naš zadatak je da učinimo da fakulteti postanu njihova želja i da ostanu da rade na njima, kao asistenti ili nastavnici, i da edukuju nove generacije − istakao je dekan.

Neosporni potencijal studenata potvrdio je predsednik Saveta Elektronskog fakulteta prof. dr Dragan Mančić. On je govorio o trenutnom finansijskom stanju fakulteta, kao i o problemima sa kojima se susreće. Rekao je: Čak deset odsto naših studenata ima prosečnu ocenu preko devet, što govori o njihovom kvalitetu, ali jedini problem je finansiranje.

elfak

Foto: Aleksandra Ničić

Prisutnima se obratio i rektor Univerziteta u Nišu prof. dr Dragan Antić, koji je govorio o očekivanjima i planovima za dalji rad. Radi se na usavršavanju mladih i poboljšanju njihovih sposobnosti i očekuju se rezultati započetih projekata, a ujedno se očekuje da fakultet bude lider među tehničkim fakultetima − rekao je. Pomoćnik ministra za nauku Nikola Tanić naglasio je da je glavni cilj da se povećaju kapaciteti informacionih tehnologija i da se što bolje pripreme za rad oni koji će se time baviti. 

Pomoćnik gradonačelnika Niša prof. dr Nebojša Ranđelović istakao je zadovoljstvo zbog dobre saradnje sa fakultetom, kao i to da je svestan značaja koji ima Elektronski fakultet za Niš. Fakultet je izrazio zahvalnost svojim saradnicima, među kojima su brojni državni fakulteti u Srbiji. 

jelica

Foto: Aleksandra Ničić

Povelje za izuzetan doprinos pojedinaca fakultetu i rezultate za naučno-istraživački rad dodeljene su Tomasu Šucu i Vladimiru Stankoviću (posthumno). Zlatne značke dobili su docenti Elektronskog fakulteta prof. dr Danijel Danković i prof. dr Milutin Petronijević, kao i diplomirani inženjer Tatjana Stanković. Nakon završetka Svečane akademije razgovarali smo sa profesorom Danijelom Dankovićem. On je čitaocima našeg lista, koji su sadašnji ili budući studenti Elektronskog fakulteta poručio: U eri u kojoj živimo informacione tehnologije su oslonac društva, što se i potvrđuje poslednjih nekoliko godina, jer iz godine u godinu raste broj studenata, a konkurencija je sve veća. Osim toga, prokomentarisao je: Prosto, na bioru ne možete da pronađete nezaposlene studente, jer svi oni nađu posao još u toku studiranja i imamo situaciju da je na master studijama većina studenata zaposlena, tako da je to dokaz da je tržište za njih otvoreno, da su radna mesta otvorena, samo treba da steknu adekvatno znanje na fakultetu i mogu bez problema da nađu posao. Drugim zaslužnim profesorima dodeljene su srebrne značke i jubilarne nagrade.

Osim toga, uručena su i posebna priznanja najboljim studentima za ostvarene rezultate tokom studiranja i završene studije sa izuzetnim uspehom. Među nagrađenima za najbolje završne i master radove, ali i najbolji uspeh je Marko Mihajlović. On je za naš list rekao da Elektronski fakultet pruža velike mogućnosti za zaposlenje i da su mnogi studenti sa treće godine uspeli u tome. Proslavu Dana Elektronskog fakulteta obogatio je muzički program studenata Fakulteta umetnosti, solista Mine Milićević i Miloša Vukovića, kao i ženskog hora Studentskog centra. 

 

 

 

 

 

 

 

Elektronski fakultet,Elektronski fakultet Niš,fakulteti,svečana akademija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.