Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Fakulteti

Održana promocija istraživačkih studentskih radova na Filozofskom fakultetu

Ljubica Slavković 5.11.2019. Komentari

Promocija istraživačkih studentskih radova nastalih u okviru projekta Budućnost slobode informacija u Srbiji održana je 5. novembra na Filozofskom fakultetu. Svoje istraživačke priče predstavili su apsolventi sa Departmana za komunikologiju i novinarstvo. 

Foto: Ljubica Slavković

Osim prezentacije radova, održana je tribina na kojoj je bilo reči o podnošenju zahteva za pristup informacijama od javnog značaja. Prisutni su mogli razgovarati sa ekspertima iz organizacije Partneri za demokratske promene. Demonstrator na Departmanu za komunikologiju i novinarsvo Neven Obradović kazao je da su studenti prilikom rada na svojim istraživačkim pričama ušli u srž problema u našem društvu i da su pokazali da mnoge stvari u našem sistemu ne funkcionišu valjano. Osim toga, ukazao je na to da teme ovih radova obuhvataju situacije sa kojima se svakodnevno suočavamo.

Teme istraživačkih priča bile su: Studentski sport u Srbiji − žrtva birokratije, čiji su autori Anđela Perić i Ilija Živković; Niški aerodrom – pitanje kvaliteta donirane opreme od strane države, na kojoj su radile Jelena Stojanović i Ivana Đokić; Udarne rupe – hronični niški problem, autora Luke Spasića i Stefana Veličkovića; Inkluzija: Uključi se, poveži se, slavi različitost, koju su predstavile Nevena Milojević i Ana Petrović; Medijska pismenost – (ne)sistematična implementacija u školske programe, što je priča Tamare Tasić i Stefana Milenkovića i Odlazak lekara i medicinskog osoblja iz Srbije – tema koja se izbegava? gde su autori Dana Mitrovska i Katarina Živković. Njihove priče možete pročitati na linku.

 

IMG 168b2eb722ec815ab508ce39a093516d V

Ilija Živković u razgovoru za SDL; Foto: Jovana Milanović

Ilija Živković, koji se bavio studentskim sportom u svom istraživanju, rekao je za Studentski dnevni list da su on i njegova koleginica ovu temu izabrali zato što prate sport i da su od početka znali da će im tema za istraživanje biti o sportu. Ono što su predstavili kroz rad i anketu, u kojoj su se studenti izjašnjavali o najčešćim problemima, jeste to da je problem u sistemu, tačnije u preklapanju nadležnosti i neadekvatnom postupanju Ministarstva omladine i sporta. On je dodao da problem u vezi sa sportom jeste nedovoljno poznavanje odgovornosti studentskih parlamenata fakulteta. Iz razgovora sa studentima saznali smo da oni ne znaju da na njihovim fakultetima postoje sportske ekipe. Ne znam koliko je rešiv ovaj problem, ali znam da treba postaviti glavna pitanja nadležnima, odosno Ministarstvu omladine i sporta, kao i Ministarstvu prosvete, rekao je.

Nakon prezentovanja radova, bilo je i reči o podnošenju zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, kada se prisutnima obratio Uroš Mišljenović iz organizacije Partneri za demokratske promene. Čitava ova aktivnost koju sprovodimo, pre svega uz pomoć Evropske unije, usmerena je na to da osiguramo da državne institucije rade odgovornije. Bavimo se i odbranom nekih prava koja bi mogla biti ugrožena, rekao je i istakao da je posebno značajan rad sa studentima, koji, kako kaže, pokazuju veliki stepen entuzijazma i želje da se usavršavaju. Ukazao je i na to da je preduslov za analiziranje rada institucija da imamo informacije o njihovom radu, a do tih informacija možemo doći na razlilte načine.

fakulteti,studenti,radovi,priče,istraživanje,Partneri za demokratske promene,Budućnost slobode informacija u Srbiji,tribina,Filozofski fakultet,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.