Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Fakulteti

Prvi korak ka zaposlenju — od studenata do Juniora

Sonja Stefanović 5.3.2019. Komentari

Na jedanaestom Job Fair–u ove godine na Elektronskom fakultetu je po prvi put organizovana tribina pod nazivom Prvi korak ka zaposlenju — od studenata do Juniora. U okviru ove teme bila su obuhvaćena mnoga pitanja na koja studenti, a i oni koji razmišljaju o zaposlenju, žele da čuju odgovore.

Foto: Jovana Živanović

Na tribini su učestvovali predstavnici Aptiv kompanije, MCDS–a, Nutanix–a, Coming computer engineering–a, zatim Apex SQL–a i RT–RK koji su rekli nešto o svojim kompanijama, a nešto više govorili su o počecima radnog iskustva. Delili su mišljenje da je iskustvo kroz rad pokazalo da praksa daje neke formalne razlike i prednosti u snalaženju u novom poslovnom okruženju. Ipak, radna praksa i nije u tolikoj meri bitna kao spremnost mladih da uče svakog dana i saznaju mnogo više na mestu za posao za koji se prijavljuju, ali i mentori zajedno sa njima. Po njihovim rečima nije nemoguće studirati i raditi u isto vreme, iako je to teži put, ali je poželjno završiti fakultet zbog posebne vrste obrazovanja koje on pruža. Takođe, naveli su da nije veliki nedostatak ako kandidati za posao nemaju završen fakultet iz oblasti za koje apliciraju i da njihovo sopstveno angažovanje u toj oblasti i rad na pojednim projektima mogu biti dobro procenjeni pri navođenju u CV–u. Smatram da je izuzetno bitno za mlade da se oprobaju u praksi, neko najbolje vreme bilo bi na četvrtoj godini studija, mislim da nema neke velike potrebe pre toga. Treba videti gde možete pronaći projekte i učestvovati ili sami raditi na tome, rekla je Jelena Perović predstavnica kompanije RT–RK i dodaje da bi studenti trebalo da uživaju u svom mladom dobu.

Istakli su takođe i važnost ličnog predstavljanja kroz CV i intervju za posao, što omogućava izdvajanje od mnogih kandidata sa istim tehničkim znanjem, a tu prednost upravo pruža praksa.

Job fair 2019,Prvi korak ka zaposlenju od studenta do juniora,praksa,Elektronski fakultet Niš,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.