Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Fakulteti

Obeležen Dan maternjeg jezika na Filozofskom fakultetu

Jelena Živadinović 22.2.2019. Komentari

U punom amfiteatru Filozofskog fakulteta juče je obeležen Dan maternjeg jezika, u okviru Nedelje Srbistike. Predavanja su održali prof. dr Dragiša Bojović i prof. dr Jordana Marković, a ovom prilikom uručene su i nagrade učesnicima interaktivnog takmicenja iz srpskog jezika i književnosti, kao i nagrada za najbolji master rad u 2018. godini.

Foto: Aleksandar Đokić

Prisutnima se prvo obratio prof. dr Dragiša Bojović koji je govorio na temu Sveti Sava kao autor i književni junak. Uvek zaboravljamo ono što je bilo pre Svetog Save, jednu dugu tradiciju baštinjenja slovenske reči, slovenskog jezika — ćirilo-metodijevsku tradiciju. Sveti Sava je finale jedne velike epohe, rekao je prof. Bojović. On je istakao da je jezik živa kategorija, koja se bogati, ali da je suština da ne zatrpamo ono istinsko bogatstvo, kako književnog, tako i narodnog jezika. Takođe, smatra da je Sveti Sava nama kao pisac relativno nepoznat i da bi samo mali broj Srba znao da kaže šta je on napisao. Veliki je broj tekstova koje je napisao, a nisu sačuvana. Prof. Bojović je posebno istakao dva zaveštanja. Jedno je Sveti Sava napisao u Žiči i sačuvan je samo jedan odlomak, a drugo, predsmrtno zaveštanje, piše u Velikom Trnovu.

U okviru Nedelje Srbistike održano je elektronsko interaktivno takmičenje iz srpskog jezika i književnosti. Učestvovalo je 11 ekipa koje su činili učenici četvrte godine gimnazija i srednjih stručnih škola iz Babušnice, Blaca, Lebana, Leskovca, Niša i Kuršumlije. Pobednik je ekipa Gimnazije iz Lebana koju su činili: Milena Tomović, Jovana Trajković, Filip Dinić i Mihajlo Stevanović, sa predmetnim profesorom Dušanom Blagojevićem. Drugo mesto zauzela je ekipa Kuršumlijsko-podujevske gimnazije iz Kuršumlije: Ivona Minić, Milica Đorđević, Slađana Radoičić i Ivana Milutinović, predmetni profesor Milija Jevremović, dok su treće mesto zauzeli učenici niške Gimnazije Bora Stanković: Danica Popović, Katarina Anisijević, Tamara Ilić i Strahinja Kostadinović, predmetni profesor Nađa Đorđević.

DSC 0013

Prof. dr Dragiša Bojović; foto: Aleksandar Đokić

Maternji jezik bi trebalo da bude jezik koji osoba u najranijoj mladosti, usvajajući govor kao sredstvo komunikacije, najčešće uči od majke, rekla je prof. dr Jordana Marković u svom izlaganju na temu Koji je Vaš maternji jezik? Istakla je i da globalizacija nameće jednojezičnost i engleski jezik kao jezik zemalja najveće ekonomske i tehnološke moći. Srpski jezik ima nešto više od 8,5 miliona govornika u svetu, međutim, 700 hiljada stanovnika Srbije govori drugim jezicima koje smatra maternjim. Najčešće je to mađarski. Srpski jezik se nalazi pred najezdom engleskog i ugrožen je u istoj meri u kojoj i veliki svetski jezici poput francuskog, nemačkog, španskog i italijanskog, naglasila je prof. Marković.

Ovom prilikom uručena je i nagrada Mariji Pešić za najbolji master rad iz oblasti srpskog jezika u 2018. godini. Ona je rad na temu Meteorološka terminologija kod Srba u 19. veku napisala pod mentorstvom prof. dr Irene Cvetković Teofilović. Za sam kraj, studenti Filozofskog fakulteta kazivali su poslovice i izreke na srpskom jeziku i na jezicima koji se uče na fakultetu u okviru Centra za strane jezike. Učenici Osnovnih škola Sveti Sava i Ratko Vukićević kazivali su pesmu Jovana Jovanovića Zmaja Kaži mi, kaži na kineskom jeziku.

Dan maternjeg jezika,Departman za srpski jezik,Departman za srpsku i komparativnu književnost,Filozofski fakultet u Nišu,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.