Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Fakulteti

Održana tribina o herojskim podvizima tokom NATO agresije

Sonja Stefanović 27.11.2018. Komentari

Tribina pod nazivom Herojska dela 3. raketnog diviziona 250. raketne brigade PVO je održana juče na Filozofskom fakultetu. Na tribini je govorio pukovnik Vojske Srbije, koji je zaposlen u Ministarstvu odbrane, Slaviša Golubović.

Foto: Tijana Milenković

Na tribini koju je organizovao Savez Studenata Filozofskog Fakulteta bilo je reči o NATO agresiji i podvizima srpske vojske. Ono na šta je tadašnji pripadnik 3. raketnog diviziona PVO pukovnik Slaviša Golubović skrenuo pažnju prisutnima jeste obaranje aviona F-16, koji je, po njegovom mišljenju, ostao u senci obaranja F-117 zbog njegove nevidljivosti, iako je F-16 posedovao izuzetne manevarske mogućnosti sa ozbiljnim pilotom. Potpukovnik Tiosav Janković je za ovaj čin obaranja odlikovan Ordenom hrabrosti.

Osim toga, predstavio je svoju knjigu Pad noćnog sokola, koja je u drugom izdanju dopunjena. U njoj je opisao detalje, uz sve šeme i izjave učesnika i očevidaca. Za svoje delo je dobio mnoge pohvale, a jedna od njih je od SANU-a, zbog upotrebljene metodologije. Knjiga se sastoji iz tri celine: obaranje aviona F-117A, obaranje aviona F-16 i obaranje strateškog bombardera B-2. Golubović je objasnio strategiju obaranja nevidljivog aviona F-117A, koja je opisana u knjizi, i tim putem istakao značaj odlikovanog potpukovnika Senada Muminovića, koji je lansirao rakete na ovaj avion.

Generalštabni pukovnik u penziji Ljubomir Savić je iskazao veliko poštovanje celom divizionu i pukovniku Goluboviću, kao vodećoj ličnosti koja je umela da usmeri ljude da svako radi svoj posao. Oba modela aviona se danas nalaze u muzeju u Surčinu, kao dokaz onoga što se zaista dogodilo.

tribina,Slavša Golubović,NATO agresija 1999 godine,Filozofski fakultet,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.