Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Fakulteti

Jug Srbije vidljiv na RTS-u samo u političkim kampanjama i prilikom poseta zvaničnika

Tijana Milenković 8.11.2018. Komentari

Tribina pod nazivom Šta građani juga Srbije za svoj novac dobijaju od RTS–a? održana je 7. novembra na Filozofskom fakultetu, u amfiteatru 21. Na tribini su govorili autor publikacije prof. dr Zoran Jovanović, profesorka Medijskog prava na Pravnom i Filozofskom fakultetu, Jelena Vučković, novinarka lista Danas, Zorica Miladinović, i predstavnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju, Danijel Dašić, a moderatorka skupa bila je Jovana Strahinić. Na tribinu su bili pozvani i član Odbora za kulturu i informisanje, Hadži Milorad Stošić, kao i predstavnik RTS–a, ali se oni nisu pojavili.

Foto: Jovana Živanović

Pravo na informisanje je pravo koje je zagarantovano Ustavom i zakonima, a njime je definisan i sam javni interes, ali i način na koji javni medijski servisi treba da doprinesu ostvarenju tog javnog interesa. Osim na republičkom i pokrajinskom, javni medijski servis je dužan da informiše građane Srbije i na lokalnom nivou, što je zapravo i bio povod za pokretanje ovog projekta. Istraživanje upravnika Departmana za komunikologiju i novinarstvo na Filozofskom fakultetu, prof. dr  Zorana Jovanovića, pokazalo je da iz džepova građana sa juga Srbije ode preko 82 miliona dinara mesečno za RTS. Međutim, građani smatraju da jug Srbije nije dovoljno zastupljen na javnom servisu. Najvažnije rezultate publikacije predstavila je doc. dr Marija Vujović iz Centra za medijska istraživanja. U istraživanju je učestvovalo 1500 ispitanika, a rezultat istraživanja pokazao je da južnjaci smatraju da javni medijski servis ne prepoznaje šta je javni interes njihovog regiona. Skoro 40 odsto njih smatra da RTS nedovoljno izveštava o temama van Beograda, dok samo 4,4 odsto ispitanika misli da se o decentralizaciji i ravnomernom regionalnom razvoju često govori na RTS–u.

Profesor Zoran Jovanović je naglasio važnost ovog projekta čiji je cilj da se uspostavi dijalog i da se ponudi eventualno rešenje za poboljšanje položaja građana juga Srbije na RTS–u. Veoma je važno da se čuju različita mišljenja građana, makar ona bila i suprotstavljena, kako bi se moglo doći do celine, a celina je istina, rekao je. Kako kaže, ako nemamo celinu i ako imamo izveštavanje samo iz jednog centra, a drugi centar je zapostavljen, mi smo praktično onemogućili istinu i nešto što se zove percepcija. Nas drugačije vide ljudi iz Beograda, a nažalost, i mi njih drugačije doživljavamo, pa se nameće pitanje da li je nekome potrebno da podeli zemlju kako bi se lakše snalazio u njoj?, dodao je. Osim toga, profesor Jovanović problem vidi i u tome što se državni interes pojavljuje kao javni interes, a to su dva suprotstavljena interesa. On kaže i da jedna od preporuka ovog istraživanja jeste da mediji više uključuju i koriste mlade ljude.

45653806 2180153015638789 896913287369719808 n

Prof. dr Zoran Jovanović; Foto: Jovana Živanović

Profesorka Vučković ističe da je suština funkcionisanja javnog medijskog servisa nezavisnost od vlasti i od političkih centara moćiApsolutna nezavisnost nigde ne postoji, ali zato postoje mehanizmi koji će stvoriti najveći mogući stepen nezavisnosti. To se, pre svega, ostvaruje preko načina finansiranja. Tu je suština, kazala je. Prema njenim rečima, ako javni medijski servis finansira država, ona će imati najveći uticaj na njegov sadržaj. Dakle, tendencija je da to čine građani, a mi smo imali veoma negativnu propagandu protiv plaćanja TV pretplate, dodala jeDopisnica lista Danas Zorica Miladinović smatra da rešenje ovog problema treba da donese nevladin sektor, opozicija, a pre svega građani koji treba jasno da kažu šta im je potrebno. Ona kao jedno od rešenja vidi regionalni javni servis kakav postoji u Austriji, Nemačkoj, Italiji i Britaniji. 

Tribina u Nišu bila je samo prva u nizu tribina koje realizuje Media i reform centar u saradnji sa Departmanom za komunikologiju i novinarstvo Filozofskog fakulteta i Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju. Naredne tribine će se održati u Vranju, Pirotu i Leskovcu.

 

Filozofski fakultet u Nišu,fakulteti,rts,jug srbije,političke kampanje,prof dr Zoran Jovanović,tribina,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.