Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Fakulteti

Kada se igra pretvori u funkcionalno učenje

Nađa Vučković 15.9.2018. Komentari

Predavanje Funkcionalno znanje − učenje je igra održano je sinoć na Filozofskom fakultetu. Dr Ranko Rajović govorio je o vaspitanju dece, razvoju njihove inteligencije, ali i o tome zašto je važno skakanje po krevetu. Predavač je prisutnima približio svoju ideju o funkcionalnom učenju.

Foto: Jelena Živadinović

Kao specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije i doktor sportskih nauka, dr Rajović postao je autor programa NTC sistema učenja za decu. Govorio je o tome kako decu treba terati da se igraju i kroz igru uče. Bilo je reči i o sistemu školovanja, koji, kako on kaže, treba unaprediti. Treba pustiti decu da ispolje svoju individualnost i kreativnost, dodao je. Takođe, dr Rajović tvrdi da danas roditelji svoju decu stavljaju pod staklena zvona iz najbolje namere, ali da upravo iz tog razloga deca odrastaju sa idejom da ceo svet predstavlja opasnost i postaju sve manje radoznala, samim tim plašljivija za sve što ih okružuje.

Živa bića koja se ne kreću su biljke, one nemaju nervne ćelije. Mi smo živa bića za kretanje, mi imamo najsloženiji nervni sistem. Osnovna karakteristika ljudi je uspravan hod i kretanje, rekao je dr Rajovic. Iz toga zaključuje da decu treba odgajati uz opreznost. Ipak, smatra da ne treba preterivati u tome i da je potrebno pustiti ih da šetaju, trče, puze, skaču, ne držati ih kao na povocu, samo iz razloga da se ne bi povredila. Prema rečima dr Rajovića, decu treba pustiti da prave nestašluke, jer jedino kroz igru, zabavu i pokret mogu da razviju svoju ličnost i dokažu i sebi i drugima svoje sposobnosti.

Filozofski fakultet,Funkcionalno znanje – učenje je igra,predavanje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.