Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Ostali sportovi

Održano Fudokan prvenstvo Srbije

Jovan Živković 5.10.2020. Komentari

Trideset drugo po redu Fudokan prvenstvo Srbije u karateu održano je 4. Oktobra u hali Mika Antić. Učešće je uzelo 22 klubova iz gradova širom Srbije, a više od 200 takmičara nadmetalo se u različitim disciplinama. Ovim prvenstvom Fudokan je obeležio 40 godina postojanja, a ,,Karate do klub Ki” 25. rođendan. Pre samog takmičenja održan je seminar za pojedine sudije i trenere, a u toku takmičenja organizovana je dodela nagrada za najuspešnije takmičare u 2019. godini. Takmičenje se održalo bez prisustva publike.

Foto: Dragan Jevremović

Prvenstvo je održano iz dva dela. U prvom delu radile su se kate ekipno i pojedinačno, kobudo i borbe u kategoriji veterana. Drugi deo bio je rezervisan za kumite po Fudokan i Fudokan sport pravilima, kao i za tamašivari. Učesnici su bili raspoređeni po godinama i zvanju koje nose. Najviše medalja (62) pripalo je Karate klubu Kaišin iz Šapca koji je trenutno na prvom mestu po osvojenim bodovima u ligi. U pojedinačnoj konkurenciji, najviše medalja osvojio je Marjan Marković (8) iz Karate kluba Pukovac.

Takmičenje se odvijalo na pet tatamija (borilišta) istovremeno. Prema rečima senseja Karate do kluba Ki i jednog od članova disciplinske komisije, Milana Đokića, sama organizacija takmičenja nije bila toliko zahtevna koliko je javnost pretpostavljala. Praćeni su i taksativno primenjivani propisi i smernice Kriznog štaba, a sportski centar Čair kao davalac infrastrukture, tehnički organizator Karate do klub Ki i Fudokan Savez Srbije realizovali prvenstvo. Ako je bilo nekih problema, to je zbog toga što publika nije mogla da prisustvuje takmičenju. Gledali smo, naravno, da ne diskvalifikujemo roditelje, jer to su njihova deca, a pojedini klubovi dolaze iz dalekih opština, kao što su Tutin, Sjenica, Novi Pazar i koriste ovu priliku da obiđu grad. Ipak, većih problema nismo imali, kazao je Đokić dodavši da su sve garancije date od strane Kriznog štaba grada Niša ispoštovane.

Zastave Srbije i Fudokana; Foto: Dragan Jevremović

Trenutna epidemiološka situacija primorala je veliki broj klubova i takmičara da treninge prilogode propisanim merama. Gradski karate klub Zaječar svoje treninge preko leta je držao na otvorenom. Imali smo redovne treninge na terenima Popove Plaže koje smo od septembra nastavili u zatvorenom prostoru. Smatram da smo se dobro spremili za ovo prvenstvo Srbije i očekujem da ćemo se kući vratiti sa nekoliko medalja, rekao je sensei ovog kluba, Miroslav Mića Radojković nosilac crnog pojasa osmi dan. Takmičari ovog kluba, Jovana Jankucić i Filip Paunković okitili su se, u jakim konkurencijama, zlatnim odličijima u disciplini Fudokan sport kumite.

U pauzi tokom takmičenja održana je dodela nagrada za najuspešnije takmičare u 2019. godini. Jelena Stojanović iz kluba Unsu iz Leskovca dobitnik je nagrade za najbolju seniorku. Za nju, a veruje i za sve one koji se ozbiljno bave karateom, to je način života. Mene ništa ne može da dekocentriše. Navikla sam da se snalazim u svim situacijama. Treniram tri do četiri puta dnevno, što sa decom što sama i smatram da najupornije ništa ne može da zaustavi, rekla je Jelena.

Jelena Stojanović u razgovoru za naš list; Foto: Dragan Jevremović

Seminar koji je održan pre takmičenja bio je zatvorenog tipa. Vodio ga je sensei Miloš Senić crni pojas sedmi dan. Seminaru su prisustvovali treneri, sudije i takmičari, pa smo, iz tog razloga gledali da program prilagodimo takmičenju. Cilj seminara bio je da od polaznika napravimo kompletnog takmičara, i kataša i borca, naveo je Senić, a zatim nam bliže približio istoriju Fudokana. Fudokan naime predstavlja srpski stil borbe karatea. Osnovao ga je prof. dr Ilija Jorga kao idejni tvorac. Fudokan u prevodu znači kuća čvrstih temelja. Prvobitni dođo tj sala za vežbanje u Parizu gde je jedan od učitelja senseja Ilije Jorge, sensei Daiđi Kaze vežbao, zvao se Fudo, te je od tog naziva izvučeno ime Fudokan. Trenutno je, kako kaže sensei Miloš Senić, rasprostranjen u 107 zemalja širom sveta i da se himna Fudokana na svim takmičenjima intonira na srpskom jeziku.

ostali sportovi,karate,fudokan,prvenstvo,takmicenje,turnir,fudokan savez srbije,karate do klub ki,mika antić,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.