Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Košarka

Prerani odlazak Kobija Brajanta

Marko Mitić 28.1.2020. Komentari

U svojoj 41. godini života, nakon helikopterske nesreće preminuo je jedan od najboljih košarkaša svih vremena Kobi Brajant. Pored njega, u avionu se nalazila i njegova trinaestogodišnja ćerka Džijana i još sedmoro ljudi. 

Foto: www.inc.com

Vest koja je uzdrmala i ujedinila ceo svet. Prerani odlazak Kobija Brajanta nije ostavio ravnodušnim niti jednog ljubitelja košarke, ali i ljubitelje sporta uopšte. Napustio nas je čovek koji je znao kako se pobeđuje, ali i kako se na fer i sportski način pruža ruka protivniku. Šut, prodor, brzina, eksplozivnost, imao je sve što je potrebno da bi bio vrhunski košarkaš. Međutim, upornost i trening su ga doveli do samog vrha. Priča iz 2012. godine, pred početak Olimpijskih igara u Londonu, deluje kao neverovatna. Naime, jednom od kondicionih trenera američke reprezentacije zazvonio je mobilni telefon u četiri sata posle ponoći. Da, bio je to poziv Kobija Brajanta. Ustao je i otišao u halu i ugledao Kobija, koji je bio sav u znoju. Otišli su u teretanu, gde je narednih sat vremena radio vežbe. Na kraju treninga, Kobi je rekao da će ostati još malo u hali. Trener se uputio ka hotelu, kako bi odmorio pred jutarnji trening. Taj trening bio je zakazan za 11 sati. Kondicioni trener je ušao u halu i video Brajanta kako i dalje šutira. Prišao mu je i pitao ga kako je zadovoljan treningom. Kobi mu je zahvalio, rekao je da je zadovoljan treningom, da mu je ostalo da ubaci još koju loptu i završava, jer je rešio da postigne 800 koševa. Eto, to je bio pravi Kobi Brajant.

Kobi Brajant rođen je u Filadelfiji, a prve košarkaške korake je napravio sa samo tri godine. U Italiju se preselio sa 12 godina, jer je njegov otac Džo igrao u italijanskoj ligi. Još tada je svojim drugarima pričao kako će jednog dana zaigrati u NBA ligi, a oni su ga pomalo čudno gledali. Tokom leta se vraćao u Ameriku kako bi igrao letnju ligu. Jedan je od retkih igrača koji su draftovani direktno iz srednje škole. Na tom draftu 1996. godine izabran je kao 13. pik od strane Šarlota Hornetsa. Međutim, oni su ga prosledili u Los Anđeles Lejkerse u zamenu za Vlada Divca. Od tog dana, Kobi Brajant nije obukao dres niti jednog drugog kluba. Tokom 20 godina, koliko je trajala njegova karijera u Lejkersima, ostavio je neizbrisiv trag. Osvojio je i postigao sve u košarci. Čak pet šampionskih prstena, najkorisniji igrač finala 2010. godine, 18 puta je bio učesnik Ol star utakmice, četiri puta je bio proglašen za najkorisnijeg igrača, dva puta je bio i najbolji strelac NBA lige, dok je u 11 navrata bio biran u prvu petorku lige. Bio je pobednik i u takmičenju u zakucavanjima 1997. godine.

8 i 24Foto: www.pasadenastarnews.com

U istoriji košarke ostaće upisana utakmica iz 2006. godine, kada je protiv Toronto Reptorsa upisao čak 81 poen, što je drugi najbolji učinak na jednoj utakmici. Sa državnim timom ima dve zlatne medalje sa Olimpijskih igara iz Pekinga (2008. godina) i Londona (2012. godina). Nije ga bilo lako čuvati, što pokazuju i njegovi rezultati. Uspeo je da postigne preko 18000 poena u svojoj karijeri. U sezoni 2015/2016. je objavio da će na kraju te sezone završiti karijeru. Poslednja utakmica mu je bila protiv Jute Džez, 16. aprila 2016. godine. Sećam se da sam sa svojim bratom gledao tu utakmicu i kometarisao kako će igra pod obručima sada biti mnogo siromašnija. Na tom oproštajnom meču zabeležio je čak 60 poena i u završnici svojim poenima po ko zna koji put doneo pobedu svojim Lejkersima.

Dresovi sa brojevima osam i 24 uvek će podsećati na čoveka koji je nosio nadimak Crna mamba. Taj nadimak mu se svideo i na svom oproštaju je rekao to čuveno Mamba aut. Od Kobija su se svi oprostili. Od Majkla Džordana, koji ga je smatrao mlađim bratom, pa do svih onih protiv kojih je vodio borbe na terenu, ali i onih kojima je bio idol i heroj. Na dan njegove smrti, košarka se u NBA ligi igrala, ali kao da nije. Sve je bilo u senci ove tragične smrti. Svi su bili u suzama, a na svim utakmicama igrači su puštali da vreme za napad od 24 sekunde istekne, u znak sećanja na Kobija Brajanta. Koliko je dubok trag ostavio govori i podatak da će Dalas Meveriksi, protiv kojih je često igrao i pobeđivao ih, povući dres sa brojem 24

kobe memorial la fansFoto: www.nba.com

U svetu košarke, ostala je velika praznina. Čovek koji voleo i mnogo dao košarci više nije sa nama. Ko zna koliko bi samo još mogao da doprinese razvoju ove magične igre. Neretko je pratio i utakmice ženske lige WNBA, a njegova ćerka, koja je poginula zajedno sa njim, takođe se bavila košarkom. Ostaće upamćene bravure Crne mambe, a uvek ćemo se sećati njegovih šuteva za pobedu. Bio je igrač koji se nije plašio da preuzme odgovornost. Znalo se, ako su Lejkersi u problemu, tu je Kobi Brajant. Više ga nema. Los Anđeles je izgubio svog zaštitnika, a svet košarke velikog majstora igre pod obručima i čoveka o kome će svi pričati i rado ga se sećati.

Nije samo bio uspešan u košarci. Kratkometražni film Draga košarko, koji je napravio je 2018. godine, dobio je Oskara.

Ostaće upamćen i po brojnim svojim citatimaJa sam ovde, ja ne idem nigde. Bez obzira na težinu povrede − osim ako je potpuno onesposobljavajuća− biću isti igrač koji sam oduvek bio. Pronaći ću način da to uradim. Načiniću neke prepravke, neke promene, ali ja i dalje dolazim.

Počivaj u miru, legendo. Košarka ti je zahvalna što si bio deo nje i što ćeš i gore sa neba gledati neke nove klince, koji će, dok šutiraju na koš, vikati Kobi Brajant!

 

sport,košarka,Kobi Brajant,smrt,odlazak,legenda,Crna mamba,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.