Eržabet Batori – Krvava grofica

Aleksa Anđelić 2018.
Komentari

Na današnji dan 1560. godine u Njirbatoru, u Mađarskoj, rođena je grofica Eržabet Batori. U istoriji, Eržabet je poznata kao najokrutnija žena ubica i živi vampir, odnosno kao Krvava grofica. Zajedno sa četvoro slugu osuđena je za mučenje i smrt od 300 do 2000 devojaka. Poznata je i po tome što se kupala u krvi devica, kako bi očuvala svoju lepotu i ostala mlada. Ipak, postoje i oni istoričari koji smatraju da je priča o surovosti grofice izmišljena, kako bi se rođaci dočepali njenog bogatstva.

Foto: www.pinterest.com

Eržabetini roditelji, Đerđ i Ana Batori, potiču iz čuvene loze Batorijevih i rođaci su brojnih vojvoda iz Transilvanije. Obezbedili su svojoj princezi raskošno detinjstvo u Ečedu, kao i dobro obrazovanje. Osim mađarskog, Eržabet je govorila latinski, grčki i nemački, što se u to vreme smatralo obrazovanjem mnogih muškaraca, koji su delili njen društveni status. Kao mala bolovala je od epilepsije.

Prema starim aristokratskim običajima, Eržabet se u svojoj desetoj godini verila za Ferenca Nadašdija, sina barona Tomaša Nadašdija i Ursule Kanižaj. Venčali su se 8. maja 1575. u palati Varano. Pretpostavlja se da je bilo oko 4500 zvanica. Njen suprug je ubrzo otputovao u Beč zbog studija, a Eržabet se preselila u zamak Nadašdi i tamo preuzela upravu nad zajedničkim poslovima i vojskom, koju je vodila u odbranu protiv osmanskih napada na tadašnju Mađarsku. Organizovala je i pomoć ženama čiji su muževi ubijeni u ratu ili odvedeni u zarobljeništvo, kao i onima koje su Turci silovali i mučili.

Blood Countess of Hungary

Grofica Eržabet Batori; Foto: www.pinterest.com

Kada je imala trinaest godina, ostala je trudna sa slugom Laslom Bendeom. Kada je njen suprug saznao za njenu neveru i trudnoću, kastrirao je slugu i bacio ga psima. Eržabet je rodila ćerku Anastasiju Batori, o kojoj ne postoje nikakvi podaci. Neki istoričari smatraju da je beba data jednoj siromašnoj porodici ili da ju je Ferenc ubio. Nakon deset godina braka, 1585, Eržabet i Ferenc dobili su prvo zajedničko dete, Anu Nadašdi. Potom su dobili još četvoro dece: Ursulu, Katalinu, Andraša i Pala. Neki izvori navode da su imali još dva sina Mikloša i Đerđa, ali da su preminuli u prvim mesecima života. Nakon 29 godina braka Ferenc umire 1604. godine, ostavivši Eržabet da vlada.

Od samih početaka Eržabet je počela surovo da kažnjava neprijatelja, okrutno da tretira slugle i postala opsesivna lepotom i večnom mladošću. Paljenje i odsecanje dlanova i šibanje, bile su svakodnevne metode kojima se grofica koristila kako bi kaznila svoje podređene. Nekada je i skidala sluškinje, potom ih vukla po snegu, polivala ledenom vodom i ostavljala napolju da se smrznu.

ripleys com

Nirnberška devica, kojom je grofica ubijala svoje žrtve; Foto: www.ripleys.com

Rođenje Krvave grofice desilo se kada ju je sluškinja slučajno počupala za kosu dok ju je češljala, pa se Eržabet razbesnela i ošamarila je, napravivši joj posekotinu na licu. Nekoliko kapi krvi palo je na grofičino lice i njena koža kao da je, kako je to ona mislila, postala glatkija i mlađa. Svedočenja slugu govore da je Eržabet imala posebnu odaju opremljenu spravama za mučenje. U početku je ubijala mlade seljanke i devojke nižeg plemstva, a kasnije i plemkinje, koje su bile poslate u njen zamak na školovanje i vaspitavanje. Iako je ubijala, gorifca je često išla u crkvu i sahranjivala žrtve po hrišćanskim ceremonijama. Pojedini plemići počeli su da prijavljuju ubistva rođaka i ćerki, a pojedinci su tvrdili da su oko zamka videli i veliki broj mladih devojaka sa vidljivim ranama mučenja. Kralj Matijas II 1610. poslao je sudiju Đerđa Turzoa, da okonča vladavinu grofice.

Sudija je uhapsio Eržabet i njenih četvoro slugu 10. decembra 1610. godine i osudio groficu na kućni pritvor. Kralj Matijas II je smatrao da Eržabet treba da bude osuđena na smrt, ali budući da je njena porodica bila deo evropskog noblesa Turzo je predložio da se grofica pošalje u manastir i spreči prljanje porodičnog imena. Suđenje je zvanično počelo 2. januara 1611. godine. Troje slugu su prvo mučeni, a potom spaljeni na lomači, dok je jedna sluškinja osuđena na doživotnu robiju. Eržabet je zazidana u jednoj sobi u zamku Čahtice sa malim otvorom, kako bi joj donosili hranu. Osuđena je na samoću i nedostatak ogledala, koja je volela. U zamku je provela tri godine, sve dok je 21 avgusta 1614. godine jedna dvorska dama nije pronašla mrtvu. Sahranjena je u Ečedu, a njen grob do danas nije pronađen.

imgur elizabet

Zamak Čahtice, u kojem je grofica Eržabet Batori provela poslednje godine života; Foto: www.imgur.com

Ipak, postoje teorije zavere, koje govore da je priča o surovosti i broju žrtava grofice izmišljena od strane slugu, kako bi se njeni rođaci dokopali velikog bogatstva. Neki istoričari smatraju da se Eržabet zaista kupala u krvi devica, kako bi ostala večno mlada, i da je ubijala mlade i nevine devojke, ali da je broj njenih žrtava veoma mali i da su ostale devojke ubijale sluge i rođake kako bi ubili groficu i uzeli njeno bogatstvo.

Vekovima je njen lik predstavljao legendu, a slika grofice koja se kupa u krvi mladih devica postala je inspiracija brojnim umetnicima. Mnogi filmovi govore upravo o ovoj grofici, među kojima su Batori: Krvava grofica i Grofca, ali se i njen lik pojavljuje i u hororu Ostani živ. Grupa Cradle of flith je 1998. objavila album Cruelty and the Beast, inspirisan Eržabet Batori, dok je pesma Beauty through order sastava Slayer, takođe bila inspirisana ovom groficom.

Izvori: kulturokokoska.rs, conopljanews.net, portalmladi.com

Ključne reči: eržabet batori , Na današnji dan , krvava grofica , vampir , elizabeth bathory , grofica ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.