Romanovi — sveta carska porodica

Aleksa Anđelić 2019.
Komentari

Na današnji dan 1918. godine u Jekaterinburgu ubijena je ruska carska porodica Romanov. Cara Nikolaja II Aleksandroviča zajedno sa suprugom Aleksandrom Fjodorovnom i njihovo petoro dece, kao i četvoro slugu, streljali su pripadnici Crvene armije. Ruska Zagranička crkva je 1981. kanonizovala carsku porodicu, a isto je učinila i moskovska Patrijaršija. Ova carska porodica 2000. godine proglašena je svecima.

Foto: www.pinterest.com

Poslednji ruski car Nikolaj II Romanov rođen je 1868. godine. Na presto je stupio nakon smrti svog oca cara Aleksandra III 20. oktobra 1894. godine. Za cara je krunisan u maju 1896. godine u Sabornoj crkvi uspenja Presvete Bogorodice u moskovskom Kremlju. Njegova supruga postala je princeza Alisa Hesenska, unuka engleske kraljice Viktorije, koja je udajom za cara postala carica Aleksandra Fjodorovna. Car Nikolaj često je darivao velike priloge za izgradnju mnogih crkava, a među njima su i hramovi koji se nalaze izvan Rusije.

U carskoj porodici rodile su se četiri ćerke i jedan sin: Olga, Tatjana, Marija, Anastasija i Aleksej. Olga je bila najstarije dete, a rođena je 1895. godine. Završila je bolničku obuku i kao medicinska sestra sa majkom i sestrom Tatjanom lečila je ranjene vojnike. Imala je skoro 23 godine kada je streljana. Tatjana je rođena 1897. godine. Smatrana je za najlepšu ćerku carskog para. Tatjana je trebalo da se uda za prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića. Kada je ubijena imala je 21. godinu. Treću ćerku, Mariju, carica je rodila 1899. godine, a ubijena je kada je imala 19 godina. Najmlađa ćerka, Anastasija, rodila se 1901. godine. Umrla je sa 17 godina. Prestolonaslednik Aleksej rođen je 1904. godine. Ubrzo je ustanovljeno da carević boluje od hemogilije, bolesti koja uzrokuje zgrušavanje krvi. Ubijen je u svojoj 13. godini.

pinterest tatijana anastasija aleksej marija olga

Tatjana, Anastasija, Aleksej, Marija i Olga; Foto: www.pinterest.com

Posle Februarske revolucije car je bio prinuđen da abdicira, da bi ga privremena vlada Kerenskog poslala u Tomsk, u Sibiru. Nakon Oktobarske revolucije preuzeli su ga boljševici, koji su ga prebacili u Jekaterinburg. Car je sa porodicom i slugama stavljen je u kućni pritvor u Ipatijevskom domu. U pritvoru sve četiri velike vojvotkinje dobile su male boginje i nakon toga se naglo promenile, a pogoršalo se i zdravstveno stanje carevića.

Komadant Jurovski 17. jula 1918. probudio je porodicu i naredio im da se obuku i okupe u podrumu, kako bi ih fotografisali. Umesto fotografa na vrata je stala Crvena garda. Jurovski je revolverom upucao cara Nikolaja i caricu Aleksandru, prestolonaslednika Alekseja i njegove četiri sestre. Pošto su se neki meci odbijali od tela princeza, jer su nosile korsete u kojima su bili ušiveni dijamanti, vojnici su zločin izvršili bajonetima. Takođe, Jurovski je ubio i kuvara, kućnu pomoćnicu, doktora, lakeja i psa Ortinoa. Tela su prevezena u napušteni rudnik, gde su natopljena benzinom i upaljena. Nakon toga, tela su bacili u obližnju jamu.

pinterest nikolaj i aleksandra

Car Nikolaj II i carica Aleksandra; Foto: www.pinterest.com

Od ličnih dragocenosti ove porodice nije mnogo ostalo, jer su ih boljševici, odmah nakon streljanja, razgrabili i podelili sa svojim ženama i ljubavnicama. Ostale su igračke carske dece, poređane u vitrinama.

Nakon ubistva carske porodice nastao je mit o tome da je jedno dete uspelo da preživi i nastavi život u unutrašnjosti Rusije. Na stotine teorija navodi da su boljševički odred smrti izbegli ili Anastasija ili Aleksej. Druge teorije zavere govore o sudbini ženskog dela porodice. Ima onih koji veruju da su imperatorka i velike kneginje preživele. Takođe, postoje i oni koji se slažu sa zvaničnom verzijom – da su svi članovi carske porodice streljani iste noći.

pinterest romanovi

Carska porodica Romanov; Foto: www.pinterest.com

U Nemačkoj se 1920. godine pojavila mlada žena pod imenom Ana Anderson, koja je tvrdila da je ona velika knjeginja Anastasija. Devojka je govorila ruski, a mnogi rođaci porodice su tada govorili da je ona prevarant. Umrla je 1984. godine i tada je napravljena DNK analiza kojom je dokazano da Ana Anderson i Anastasija Nikolajevna nisu ista osoba. Ipak, brojni teoretičari i danas smatraju da je Ana bila prava Anastasija. Ana Anderson nije bila jedina koja se predstavljala kao velika kneginja. Lažnih Anastasija bilo je u svetu najmanje 34. Još više je bilo lažnih carevića, čak 81. U istoriji su poznate takođe i 53 samozvane Marije, 33 Tatjane i 28 Olgi. Ukupno je pronađeno 230 prevaranata koji su se predstavljali kao članovi porodice Romanov.

Gotovo ceo vek niko nije znao gde je carska porodica tačno sahranjena. Ostaci cara Nikolaja II, carice Aleksandre i vojvotkinja Olge, Tatjane i Anastasije, pronađeni su 1991. godine u masovnoj grobnici nedaleko od Jekaterinburga. Dve godine kasnije pokrenuta je i istraga o ubistvu carske porodice, kako bi se identifikovali ostaci članova porodice i njihovih slugu. Istraga je obustavljena 1998. godine, zbog smrti počinilaca zločina. Ipak, ponovo je pokrenuta 2007. godine, kada su pronađeni ostaci velike vojvotkinje Marije i carevića Alekseja. Tela carske porodice sahranjena su u Petropavlovskoj tvrđavi u Sankt Peterburgu.

pravlife org

Sveta carska porodica Romanov; Foto: www.pinterest.com

O ovoj carskoj porodici snimljene su brojne serije i filmovi, dokumentarci, ali su i napisane mnoge knjige. Neki od najpoznatijih filmova su Nikolaj i Aleksanra, Ruska golgotaTajanstvena Anastasija, Izgubljeni princ, Ruski kovčeg, Romanovi: carska porodica i Anastasija. U Beogradu je 2014. godine podignut i spomenik poslednjem ruskom caru.

Izvori: novosti.rs, sputniknews.com, atlantaserbs.com, telegraf.rs

Ključne reči: Na današnji dan , porodica , romanov , kultura , Biografija , rusija , romanovi ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.