Milorad Mandić Manda — legenda srpskog glumišta

Jelica Janačković 2019.
Komentari

Na današnji dan pre tri godine preminuo je srpski glumac Milorad Mandić Manda. Bio je pozorišni, filmski i televizijski glumac i TV voditelj, obožavan među publikom, koju je osvajao talentom, harizmom i spontanošću.

Foto: www.pinterest.com

Rođen je 3. maja 1961. godine u Beogradu. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Postao je član amaterske dramske eksperimentalne studije u Beogradu 1982. godine. Nakon završetka studija počeo je da glumi u beogradskom dečjem Pozorištu Boško Buha.

Milorad Mandić igrao je u brojnim poznatim srpskim filmovima, kao što su Već viđeno, Braća po materi, Kupi mi Eliota, Rane, Tri palme za dve bitange i ribicu, TočkoviRingeraja, Apsolutnih sto, Jesen stiže, dunjo moja, Klopka, a najzapaženiju ulogu imao je u ostvarenjima  Ivkova slava, Mrtav ladan i Lepa sela lepo gore, režisera Srđana Dragojevića. Proslavio se brojnim ulogama na televiziji, među kojima se ističu likovi Milašina u seriji Selo gori, a baba se češlja, Gagija u Ulici lipa i inspektora Kunca u Jagodićima.

MV5BOTI5YzRkZmMtMjBmNS00OGVjLWIyZWQtN2I4MTUzMWUwYTAzXkEyXkFqcGdeQXVyMzIwMTIwODc. V1 SX1777 CR001777999 AL

Dragan Bjelogrlić i Milorad Mandić Manda; Foto: www.imdb.com 

Manda je 1989. godine snimio više od 270 epizoda emisije Bajka za laku noć, koja se emitovala na nacionalnoj televiziji. Od 1989. do 1995. vodio je emisiju za decu S one strane duge, što ga je, uz Branka Kockicu, učinilo jednim od najpopularnijih dečjih glumaca i zabavljača, a od 1995. godine vodio je emisiju Više od igre na RTV Pink. Bio je voditelj kvizova Uzmi ili ostavi, koji je prikazivan na TV B92, Volim Srbiju na Prvoj srpskoj televizijiKolo sreće na televiziji Hepi.

Bio je postavljen za direktora Pozorišta Boško Buha 2010. godine, u kojem je napravio prve glumačke korake. Na pretpremijeri ovog pozorišta dečje predstave Petar Pan, koja se igrala u Ustanovi kulture Vuk Stefanović Karadžić 15. juna 2016. godine, Mandić je preminuo na sceni od srčanog udara. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, pored kolega i prijatelja Dragana Nikolića i Bate Živojinovića.

Izvori: danas.rs, jutarnjiglasnik.info

Ključne reči: Milorad Mandić Manda , srpski glumac , Lepa sela lepo gore , Selo gori, a baba se češlja , Na današnji dan ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.