Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Dada Vujasinović – neustrašiva novinarka

Aleksa Anđelić 8.4.2019. Komentari

Na današnji dan 1994. u svom stanu u Beogradu pronađena je mrtva Radislava Dada Vujasinović, novinarka časopisa Duga. Dadina smrt i danas je ostala nerazjašnjena.

www.dadavujasinovic.com

Radislava Vujasinović rođena je 10. februara 1964. godine u Čapljini, u Bosni i Hercegovini. Diplomirala je na departmanu za Jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu 1987. godine. Nakon završenog fakulteta počinje da radi kao novinarka u Privrednom pregledu. Autorske tekstove ubrzo počinje da objavljuje u časopisu Duga. Od 1990-e postaje stalni zaposleni član u redakciji Duge, a 1993. postaje i član uređivačkog kolegijuma.

Ratne događaje u Jugoslaviji pratila je od samog početka. Od mitinga u Bosni i Krajni, preko ratišta u Slavoniji, do početka rata u Sarajevu. Nakon toga odlučila je da više ne izveštava sa ratišta, ne mogu da pišem o tome kako se ruši jedan grad i ubijaju deca. U njenom ratnom dosijeu, zabeležene su reportaže iz Borova Sela, Dalja, Erduta, sa Papuka i Psunja. Pisala je o beznađu rata, srušenim kućama, poginulom drugu, bratu, koloni ljudi koji su napuštali svoja ogništa, koja su u njihovo ime prodavali političari kojima se verovalo. Letela je sa ranjenikom u vojnom helikopteru i plakala. Za reportaže sa ratišta dobila je nagradu Svetozar Marković.

Dada Kancelarija

Dada Vujasinović; Foto: www.dadavujasinovic.com

Od kraja 1992. do početka 1994. pisala je o političkoj sceni u Srbiji. Jedan od tekstova, Kriminalci i policajci u parlamentu, objavljen je u časopisu Duga krajem 1993, u kome na ironičan način piše o promovisanju Željka Ražnatovića Arkana. Zbog istraživačkih tekstova o zajedničkom delovanju politike i kriminala, dobijala je pretnje, ucene i sudske tužbe. Verovala je da ne treba prećutkivati greške i zablude, pa je zbog toga postala meta napada onih kojima se takav način razmišljanja nije dopadao. Zbog toga je postala nepoželjan svedok. Pretnje je dobijala u pismima i preko telefonskih poziva. Tužbu zbog klevete podneo je Borislav Jović, dok joj je Arkan lično zapretio da prestane da piše.

Pored istraživačkih tekstova i reportaža sa bojišta, uradila je i seriju intervjua sa Milanom Babićem, Vojislavom Šešeljem, Radovanom Karadžićem. Jedan od intervjua bio je i sa generalom Momčilom Perišićem. Smatra se da je nakon tog intervjua Perišić postao načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije.

dusanbogovac wordpress com

Dada Vujasinović; Foto: www.dusanbogovac.wordpress.com

Po povratku kući, 7. aprila 1994, kupila je buket crvenih i žutih lala. Čula se telefonom sa poznanikom, koji je čitao njene tekstove dok ih je spremala za štampu. Narednog dana na Novom Beogradu, u porodičnom stanu, pronađeno je njeno beživotno telo. Zvanična verzija Miloševićevog režima bila je da je u pitanju samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške. Iako se mnogo sumnjalo u istinitost ove tvrdnje, jer je na fotelji pored koje je Dada pronađena bila još nečija krv, ni policija ni vlast se do danas ne oglašavaju sa rezultatima istrage koja je obnavljana više puta.

Knjiga Svedočenja iz obeščašćene zemlje, kompilacija Dadinih tekstova, intervjua i privatnih pisama, objavljena je 1995. u Torontu. Izvodi iz Dadinih tekstova mogu se naći i u sudskim dokumentima Haškog Tribunala.

U jednom intervjuu, neposredno pred smrt, izjavila je Ako mi nekad padne saksija na glavu, nemojte da pomislite da je to bio nesrećan slučaj.

Izvori: dadavujasinovic.com, blic.rs, mondo.rs, vreme.co.rs

Na današnji dan,dada vujasinović,novinarka,ubistvo,Biografija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.