59 godina od prodaje prve Barbike

Aleksa Anđelić 2018.
Komentari

Barbika, najpoznatija i najpopularnija lutka na svetu, u prodaji se pojavila prvi put na današnji dan 1959. godine, kao tinejdž model. U crno-belom kupaćem kostimu, sa crnim sandalama, belim sunčanim naočarama i sa kosom svezanom u konjski rep, osvojila je srca mnoge dece.

www.blogmyer.com.au

Videvši da se njena četrnaestogodišnja ćerka igra papirnim lutkama Rut Hedler, supruga vlasnika kompanije Mattel, došla je na ideju da napravi trodimenzionalnu lutku. Inspirisana lutkom Bild Lilli Rut je stvorila Barbaru Milisent Roberts, koja je ime dobila po njenoj ćerki. Kada je lutka bila gotova, predstavljena je na Sajmu igračaka u Njujorku, gde je naišla na veoma loše kritike. Nakon toga Rut i Eliot Hedler prave prvu reklamu, što je pomoglo da Barbi dobije popularnost. Cena prve Barbi lutke bila je svega tri dolara, a prvih godinu dana prodato je oko trista pedeset hiljada primeraka.

Godinu dana kasnije izgled Barbike počeo je da se menja. Pored plavuše i brinete pojavila se i crvenokosa Barbi, a prva afroamerička Barbika u prodaji se našla 1967. godine. Porodica jedne od najpoznatijih plavuša na svetu se godinama širila, pa ona danas ima pet sestara i brata: Skiper, Tuti, Stejsi, Keli, Kris i Toda, a svoju prvu Kućicu iz snova dobija 1962. godine. Svoj izgled Barbi je potpuno promenila 2000. godine, kada je postala još više savitljiva, fleksibilna, i kada je dobila svoj prvi pupak. Početkom 2016. poprima i izgled pravih žena. Pored standardnog izgleda, koji se nije menjao od 1959, lutka sada ima manju i višu verziju, i verziju sa oblinama. Lutka sada ima širi struk, punije kukove, razvijene listove i različitu visinu, ali i različite oblike glave.

barbiemedia com

Danas barbike imaju izgled pravih žena; Foto: www.barbiemedia.com

Dečko najpopularnije lutke na svetu pojavio se prvi put 11. marta 1961. godine. Veliku pažnju javnosti Barbi je privukla kada je 14. februara 2004. na Fejsbuku promenila svoj status veze u single, odnosno kada su nakon četrdeset i tri godine zabavljanja Ken i Barbi raskinuli. Ipak, zahvaljujući glasanju svojih obožavatelja ovaj par se pomirio nekoliko godina kasnije. Pomirenje je usledilo u animiranom filmu Priča o igračkama 3.

U toku pedeset i osam godina Barbi je promenila više od sto osam zanimanja, među kojima su: stjuardesa, veterinarka, modna dizajnerka, novinarka, kosmonaut, medicinska sestra, rok zvezda, instruktorka aerobika, balerina. Takođe, promenila je više od pedeset nacionalnosti, bila je Japanka, Ruskinja, Španjolka, Poljakinja. Imala i preko pedeset ljubimaca, od kojih je najviše bilo pasa i konja.

respectme org au

Ken i Barbi; Foto: www.respectme.org.au

Do sada za ovu lutku kreirano je preko milijardu pari cipela, preko milion komada garderobe i aksesoara. Za Barbi je dizajniralo preko sedamdeset najpoznatijih svetskih dizajnera, neki od njih su: Vera Vang, Mark Džejkobs, Dior, Đani Versaće, Diana von Furstenberg i mnogi drugi. Svoju verziju Barbi lutke prva je dobila Tvigi, a pored dobili su je i: Merilin Monro, Odri Hepbern, Grejs Keli, Brižit Bardo, princeza Dajana, Marija Antoaneta, princ Vilijam i Kejt Midlton, Elvis i Prisila Prisli, Džems Din, Šakira i mnogi drugi.

Najprodavanija verzija Barbike ikada bila je Total Hair Barbie iz 1992. godine. Najskuplja Barbika predstavlja devojku iz visokog društva koja na sebi ima ogrlicu od belih i veoma retkih roze australijskih dijamanata, koju je kreirao juvelir Stefan Kanturi. Ova lutka na sebi pored ogrlice ima i dijamantski prsten, ali i smaragd od jednog karata.

pinterest barbie

Najskuplja Barbika na svetu; Foto: www.pinterest.com

Sa razvojem interneta, pojavili su se i mnogi klubovi obožavatelja i kolekcionara ove lutke, čije kolekcije broje preko deset hiljada Barbika. Pored fanova i kolekcionara, Barbi je dobila i svoju televizijsku verziju kroz ekranizaciju poznatih bajki. Ona danas ima i svoj zvanični veb sajt, ali i profile na Tviteru, Instagramu i Fejsbuku. Procenjuje se da se u svakoj sekundi prodaju bar dve Barbike. Kompanija Mattel prodajom ove lutke, u preko sto pedeset zemalja na svetu, godišnje zaradi preko milijardu dolara.

Moja cela filozofija Barbike bila je da devojčice kroz lutku mogu da postanu sve što požele. Barbi uvek predstavlja činjenicu da žena ima izbora. (Rut Hedler)

Izvoribarbiemedia.comvreme.co.rsfashion-doll-guide.com

Ključne reči: Na današnji dan , barbika , lutka , Biografija , prva prodaja , igračka ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.