Milovan Ilić Minimaks − voditelj bez konkurencije

Aleksa Anđelić 2018.
Komentari

Na današnji dan 2005. godine preminuo je Milovan Ilić Minimaks, poznati novinar, satiričar, aforističar i radio i televizijski voditelj. Pored novinarskog talenta, Minimaks će ostati upamćen i po tome što je brojnim slavnim ličnostima pomogao da postanu zvezde.

www.alchetron.com

Rođen je 5. novembra 1938. godine u Lupnici kod Kragujevca. Osnovnu i srednju školu završio je u Kragujevcu, gde je i proveo veći deo života. Iz rodnog mesta odlazi 1957. godine u Beograd zbog studija. Uprkos tome što nikada nije bio dobar đak učivši samo one predmete koji su ga zanimali, postao je jedan od najboljih novinara i književnika. Ubrzo nakon odlaska u Beograd zapošljava se u satiričnom listu Jež, da bi 1960. godine prešao na Radio Beograd.

Sedam godina nakon toga osniva sopstvenu emisiju Maksovizija, po kojoj je i dobio nadimak. Za veoma kratko vreme emisija dobija na gledanosti, a on postaje najpopularniji voditelj u zemlji. Iako je emisija imala ogromnu popularnost, ukinuta je posle pet godina emitovanja, a razlog za ukidanje bio je taj da je ona šund i kič. Minimaks odmah nakon ukidanja emisije pokreće novu emisiju Tup-tup, koja je posle 22 godine takođe ukinuta bez razloga.

konkursiregiona net

Foto: Zoran Trbović/www.konkursiregiona.com

Minimaks je stalno odskakao od ostalih voditelja. Emitovao je muziku koja se nije mogla čuti ni u jednoj emisiji i gostima se obraćao bez persiranja, što je u ono vreme bilo veoma nepristojno. Pored pomenutih emisija, vodio je još i Sutra je petak i ZVRK na Radiju 202, kao i šou-program Od glave do pete sa Minjom Subotom na RTB televizijiMinimaksoviziju na TV Politika, a kasnije i Maksoviziju na TV Pink. U svojim emisijama ugostio je i proslavio mnoge poznate ličnosti: Lepu Brenu, Jami, Daru Bubamaru, Ramba Amadeusa, Jelenu Karleušu, Svetlanu Ražnatović, Đorđa Balaševića i mnoge druge, a nekima od njih smislio je i umetnička imena. Kratko vreme angažovao je pop pevačicu Kseniju Pajčin kao asistenta-voditelja u svojoj emisiji.

Autor je dve knjige aforizama i nekoliko knjiga pesama. Prvu knjigu aforizama objavio je 1967. godine pod nazivom Sitna razmišljanja, a drugu Iz malog mozga 1988. godine. Pisao je i kolumne u raznim listovima. Jedan period života radio je i kao predavač na konkursu za voditelje Narodnog univerziteta Božidar Adžija u Beogradu. Dobitnik je Ordena za rad sa zlatnim vencem.

Pošto se teško razboleo, zahvaljujući prijateljstvu sa Kemalom Montenom i Arsenom Dedićem, odlazi u Padovu gde su mu obezbedili mesto u bolnici. Umro je mesec dana nakon svoje supruge za čiju smrt nije ni znao.

Izvori: yugopapir.com, vreme.com

Ključne reči: Milovan Ilić , Minimaks , Biografija , kultura , voditelj , novinar , maksovizija , Na današnji dan ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.