Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Danijela Stil – mirna književnica nemirnog života

Bojana Petrović 14.8.2021. Komentari

Na današnji dan 1947. godine rođena je Danijela Stil, američka književnica koja se istakla po svojim ljubavnim romanima. Napisala je 165 knjiga, a najčešće teme o kojima piše su ljubavog i porodičnog karaktera. 

www.pinterest.com/The Times & Sunday Times

Danijela Stil rođena je u Njujorku i odrasla je kao jedino dete u porodici. Njen otac bio je jevrejsko-nemački imigrant, potomak vlasnika pivske kompanije Luvenbrau. S obzirom na to da su joj se roditelji razveli dok je bila dete, Danijela je svoje usamljeničke dane lečila pisanjem priča, a kasnije i pesama. Diplomirala je 1963. godine u Njujorku, nakon završenih studija književnosti i modnog dizajna.

U prvi brak ušla je sa samo osamnaest godina, kada je udajom za bankara počela pisati. U devetnaestoj godini završila je svoj prvi rukopis. Nakon što je rodila prvu kćerku Beatriks, počela je da radi u odnosima sa javnošću za agenciju Supergirls. Danijelin prvi roman Povratak kući objavljen je 1972. godine. U drugi brak je ušla sa zatvorenikom za kojeg se udala u zatvorskoj kantini. Razvod je podstakao na pisanje dva romana: Obećanje strasti i Sada i zauvek. Treći čovek za kojeg se udala bio je bivši zavisnik od droge i sa njim je dobila dete. Napisala je četvrtu knjigu Obećanje, koja je doživela uspeh i time je postala član visokog društva San Franciska. Njen četvrti brak bio je sa vinarom koji je usvojio njenog sina i sa Danijelom dobio još petoro dece.

Stilova je ušla u Ginisovu knjigu svetskih rekorda 1989. zbog toga što je imala knjigu sa najviše sedmica ikada na bestseler listi Njujork tajmsa.

Pošto se Danijelin sin, Nikolas Trejna, ubio 1977. godine, napisala je knjigu Njegovo jarko svetlo. Uz pomoć prihoda koje je sakupila osnovala je Fondaciju Nika Trejne. Ova fondacija pomaže finansiranjem organizacija koje se bave lečenjem duševnih bolesti.

Po peti put se udala za finansijera iz Silikonske doline, ali se ovaj brak završio 2002. godine. Stilova je 2003. otvorila umetničku galeriju u San Francisku. Galerija je prikazivala radove umetnika u usponu i zatvorila se 2007. godine. Od francuske vlade dobila je orden Ordre des Arts et des Lettres za doprinos svetskoj kulturi, ali je pored toga dobila još mnogo nagrada i priznanja.

Na današnji dan,Danijela Stil,književnica,književnost,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.