Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Vladimir Vladimirovič Majakovski – buntovni pesnik

Emilija Miliev 19.7.2021. Komentari

Na današnji dan 1893. godine rođen je Vladimir Vladimirovič Majakovski, poznati ruski pisac, slikar i glumac. Smatran je jednim od začetnika ruskog futurizma. Istakao se kao ličnost, pesnik i pojava. Pisao je pesme, režirao i glumio u raznim filmovima. 

Foto: www.alamy.com

Vladimir Majakovski rođen je u mestu Bagdati. Otac Vladimira Majakovskog, Vladimir Konstantinovič Majakovski, bio je daleki rođak Gligorija Danilevskog. Majka, Aleksandra Aleksejevna, bila je domaćica i vodila je brigu o deci i domaćinstvu. Vladimir je imao dve sestre: Olgu i Ljudmilu. Ova porodica ima dva porekla: rusko poreklo sa očeve strane i ukrajinsko poreklo po majci. Pohađao je gimnaziju do 1906. godine i učestvovao u mnogim socijalističkim partijama. Posle iznenadne smrti svog oca, zajedno sa majkom i sestrama, seli se u Moskvu i tamo nastsvlja školovanje. Učestvovao je u mnogim aktivnostima ruske Socijaldemokratske laburističke stranke i pridružio joj se 1907. godine.  Izbačen je iz gimnazije 1908. godine zbog finansijske nestabilnosti, a godinu dana kasnije pridružio se krijumčarenju političkih aktivista nakon čega je dobio jedanaest meseci zatvora. Trajno napušta stranku i ostatak života posvećuje pisanju poezije.

Visok čovek privlačnog izgleda, svojim stavom privlačio je pažnju gde god bio, a njegov snažan i atraktivan glas upotpunjavao je njegovu pojavu.  Kao recitator njegov snažan duh i telo nalazili su se u istoj ravni s emocijalnom prirodom. Svoje buntovništvo preneo je i na ljubavnu priču. Bio je zaljubljen u Ljilju Brik, ženu udatu za čoveka koji je bio izdavač poezije Majakovskog. Ta ljubavna priča krenula je kada je Majakovski, na poziv Ljiljine mlađe sestre, došao na kućnu zabavu. Pesmu Oblak u pantalonama posvetio je baš njoj, a recitovanje ove poeme otpočeo je rečima Tebi Ljiljo. Vladimir Majakovski je istinski voleo Ljilju. Razmenjivali su ljubavna pisma narednih pet godina: Majakovskova pisma odisala su sa puno ljubavi i nežnosti, dok je Ljilja samo uzvraćala bez ikakavih emocija. Imao je još dve ozbljnije ljubavi koje su bile na korak do braka koji je sprečila Ljilja Brik – planirao je prvi put da oženi Nataliju Bjuhanenko, a drugi Tatjanu Jakovljevu.

Untitled

Majakovskov spomenik u Moskvi, www.alamy.com

Mnoga njegova dela bila su inspirisana Oktobarskom revolucijom. Prve pesme su imale futuristički ton, a bio je na čelu futurizma. Šamar javnom ukusu, najpoznatiji manifest ruskog futurizma, objavljen je 1912. godine. Zajedno su sa njim potpisali manifest David Burljuk, Aleksandar Kručonih i Viktor Hlebnjikov. Doprineo je uvođenju mnogih žanrova u poeziji: lirske reportaže, lirsko-epske poeme, lirsko-fantastične poeme i drugih. Njegova poezija odiše raznim rečima i izraženijim stilskim sredstvima, jer je voleo da se igra rečima. Specifičan pesnik koji se služio i vulgarizmima i žargonizmima. Smatran je uticajnim književnikom i van granica svoje države. Doprineo je razvitku sovjetske poezije. Njegova poezija je sklupčana sa opštim i ličnim, pri čemu tematizuje revoluciju, sebe, ljubav, stvarnost, život i smrt.

Najpoznatija dela iz oblasti poezije Vladimira Majakovskog su:

- Oblak u pantalonama (1915. godine)

- O tome (1923. godine)

- Iz sveg glasa (1927. godine)

Pored poezije, bavio se i pisanjem dramskih dela. Najpoznatija njegova drama je Hladan tuš.

Živeo je burnim životom ali njegova smrt bila je veoma tiha. U svojoj 37. godini života izvršio je samoubistvo.  

Izvori: www.biografija.org, www.poezijanoci.com 

Na današnji dan,Vladimir Majakovski,ruski futurizam,glumac,recitator,PESNIK,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.