Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Gvozdeni Majk

Miloš Papović 30.6.2021. Komentari

Na današnji dan 1966. godine je rođen slavni američki bokser Majk Tajson, poznat i kao  „Gvozdeni Majk”. Postao je šampion sa svega 20 godina, čime je postavio rekord najmlađeg šampiona u istoriji teške kategorije.

Foto: www.wallpaperaccess.com

U mlađim danima bio je član uličnih bandi, tada socijalni radnik prepoznaje njegov talenat i šalje ga kod poznatog Kus Damata koji postaje njegov zakoniti staratelj. S obzirom na velike uspehe u amaterskoj konkurenciji, Tajson 1984. godine pokušava da uđe u olimpijski tim Amerike, ali u tome ne uspeva. Tajson je postao profesionalni bokser 1985. godine. U svojoj prvoj godini među profesionalcima ostvaruje 15 pobeda bez poraza. Mnogi su govorili da je Damato stvorio savršenog boksera. Njegov trener naučio ga je pikabu stilu boksovanja gde ruke stoje uz obraze i klizeći po terenu njegova odbrana je bila neprobojna. Gvozdeni Majk zbog svoje visine i nije delovao kao pravi bosker teške kategorije, ali njegova brzina i agresivnost su vrlo brzo dokazali da je tu s razlogom.

Novembra 1986. godine postao je najmlađi šampion teške kategorije pobedivši Trevora Berbika nokautom u drugoj rundi. Naredne godine stekao je pojas Svetske bokserske organizacije kada je pobedio Džejmsa Smita. Međutim, nakon što je odneo pobedu u borbi protiv Tonija Takera, proglašen je jednoglasno kao šampion sve tri sankcione organizacije. Nakon smrti njegovog tadašnjeg trenera Damata i menadžera Džimija Tisona napravio je deset uspešnih odbrana svetske titule u teškoj kategoriji.

majk 2

Foto: www.wallpaperaccess.com

Tajson je poslednju profesionalnu pobedu odneo 2003. godine nokautom u prvoj rundi nakon samo 49 sekundi provedenih u ringu. Kasnije te godine proglasio je bankrot tvrdeći da u posedu ima 39 miliona dolara nakon što je tokom karijere zaradio oko 400 miliona dolara. Majk Tajson se konačno povlači iz profesionalne karijere 2007. godine. Nakon svoje profesionalne bokserske karijere glumio je u raznim filmovima, pojavljivao se čak i u velikom broju serija. Upisao se u istoriju tako što je postao član Kuće slavnih 2011. godine.   

Izvori: enovine.net, biography.com

Na današnji dan,majk tajson,boks,kuća slavnih,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.