Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Kristofer Li – čovek čiji lik i delo nikada neće biti zaboravljeni

Milena Živanović 27.5.2021. Komentari

Na današnji dan 1922. godine je rođen Kristofer Li. Njegova karijera je započela 1947. godine, a završila se smrću 2015. Učestvovao je u 259 filmskih i TV emisija, često igrajući lukave i misteriozne negativce. Najviše fanova je pridobio ulogom zlog čarobnjaka Sarumana u trilogijama „Gospodar prstenova” i „Hobit”.

Foto: www.shutterstock.com

Kristofer Li je rođen u Vestminsteru, u Engleskoj. Njegova porodica je bila izuzetno bogata i važili su za jednu od najuglednijih porodica. Odrastao je sa starijom sestrom Kasandrom, a kada je imao dve godine njegovi roditelji se razvode te on odlazi sa svojom sestrom i majkom u Švajcarsku. Otac mu je bio pukovnik u vojsci i učesnik u Prvom svetskom ratu. Tako je i Kristofer odlučio da započne vojnu karijeru. Borio se za Veliku Britaniju na nekoliko frontova i za vreme rata pridružio Kraljevskom vazduhoplovstvu. Međutim, sudbina je za njega imala druge planove. Zbog oštećenja optičkog nerva nije mogao da nastavi obuku za pilota.

Tokom osnovne škole se zainteresovao za glumu. Njegova prva uloga, glavnog zloće Ramplstinskog u školskoj predstavi, jeste na neki način odredila i svaku sledeću. Sa svoje 24 godine, Li nije znao čime bi želeo da se bavi. Jednom prilikom mu rođak predlaže da se vrati glumačkom pozivu. Na početku je uglavnom igrao epizodne uloge od po nekoliko minuta. Vremenom je počeo da radi na unapređenu svoje glumačke tehnike. Zbog izražajnih crta lica počinje da dobija uloge negativaca.

 

kistofer li

Kristofer Li u ulozi Sarumana; Foto: www.seecult.org

Prva zapažajnija uloga bila je u horor filmu Frankeštajn, koji kasnije dobija kultni status. Ova uloga mu je omogućila da dobije legendarnu ulogu grofa Drakule, koji prati život čuvenog vampira. Vampiri su tada postali aktuelan brend te je usledio serijal filmova o grofu i njegovim sledbenicima. Sjajan performans mu je omogućio da tokom šezdesetih godina bude uključen u preko deset filmova o čuvenom grofu Drakuli. Tokom sedamdesetih je postao rekorder po broju odigranih uloga u filmovima. Trudio se da pokaže svoje umeće i u drugim žanrovima sem horora. Ulogom Ričarda Terkela u filmu Priča o mumiji ponovo privlači pažnju javnosti. Tokom 2001. godine prikazan je prvi deo trilogije Gospodar prstenovana, gde Li tumači ulogu čarobnjaka Sarumana. Naredne godine se pojavljuje kao grof Duku u serijalu Ratovi zvezda. Svoju ulogu zlog čarobnjaka reprizirao je filmu Hobit. Poslednji film u kojem se Li pojavio jeste komedija Anđeli u Noting Hilu.

Bio je gost 55. Pulskog filmskog festivala, 2008. godine, gde je dobio nagradu za životno delo. Li je 2001. godine postao vitez, a 2013. dobio je i priznanje Britanskog filmskog instituta koje mu je uručio njegov veliki prijatelj, američki glumac Džoni Dep. Bio je oženjen danskom manekenkom Birgit Krenke, sa kojom je 1963. dobio ćerku Kristinu Eriku Karandini Li. Kristofer Li je preminuo 2015. godine usled problema sa srcem.

Izvori: britannica.comsinemanija.com 

 

 

Na današnji dan,Kristofer Li,glumac,drakula,Gospodar prstenova,Ratovi zvezda,kultura,Hobit,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.