Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Mihail Bulgakov – veliki feljtonista

Emilija Miliev 15.5.2021. Komentari

Na današnji dan 1891. godine rođen je ruski pisac, dramaturg i pozorišni reditelj Mihail Afansjevič Bulgakov. Završio je medicinski fakultet, a profesiju lekara zamenio je pisanjem kratkih priča i feljtona. Autor je njegovog najznačanijeg dela „Majtor i Margarita“ – koje je objavljeno nakon njegove smrti. Roman se svrstava u red najpoznatijih dela književnosti prošlog veka. Osim ovog romana, još neka dela Bulgakovog se svrstavaju u njegova važna književna dela poput romana „Bela garda“ i novele „Pseće srce“ i „Kobna jaja“.

Foto: www.alamy.com

Bulgakov je rođen 1891. godine u ruskom gradiću Kijevu. Otac Mihaila Bulgakova, Opanas Ivanovič Bulgakov po profesiji bio je profesor na Kijevskoj akademiji. Njegova majka, Varvara Mihajlovna, bila je domaćica koja se brinula o Mihailu i njegovim ostalim šestoro braće i sestara. Nakon završene osnovne škole, upisao je kijevsku Prvu gimnaziju, koju je pohađao do 1909. godine. Posle završetka srednje škole, upisao je medicinski fakultet i završio ga sa najboljim ocenama. Bulgakov iza sebe ima tri braka. Jedan njegov brak obeležili su finansijski problemi. Velika ljubav ruskog pisca bila je Jelena Bulgakova, treća žena Mihaila, koju je ovekovečio kao lik Margarite u svom romanu Majstor i Margarita.

Godina početka njegove karijere u književnosti bila je 1919. Jedna od zanimljivosti je to da je on svoju prvu kratku priču napisao tokom jedne noći dok je putovao vozom. Priču je predao jednom izdavaču novina u gradu u kome je voz stao, a izdavač je priču i objavio. Iste te godine objavio je svoju prvu zbirku feljtona Buduće perspektive. Od septembra 1921. godine živeo je u Moskvi. Bio je saradnik i feljtonist na mnogim moskovskim časopisima i novinama. Bavio se pisanjem feljtona, reportaža, ogleda i mnogim drugim novinarskim žanrovima. U početku su mnoga njegova dela štampana i objavljivanja u novinama. Njegova književna karijera išla je uzlatnom putanjom. Postao je i član Sveruskog saveza pisaca. Neki njegovi pozotišni komadi dobili su zabranu izvođenja kao što su Beg, Zojkin stan, Dani Turbinovih i mnogi drugi. Iz pozorišta MXAT-a prešao je u Boljšoj teatar kao prevodilac 1936. godine. Objavio je mnoge romane, drame, novele i feljtone, a najpoznatiji libreto za operu radio je za roman Don Kihot autora Migela de Servantesa.

master margarita

Scena iz predstave Majstor i margarita; Foto: www.shutterstock.com

Na komadu o Staljinu, libratu Rahel radio je 1939. godine. Počeo je da oseća velike zdravstvne probleme, a da bi umanjio bolove koristio je morfijum i postao je zavisan. Uz pomoć svoje supruge, radio je na poslednjoj verziji poznatog romana. Godinu dana kasnije, nemoćno je ležao u postelji, a umro je 10. marta 1940. godine, u 49 godini svog života. Sahranjen je na Novodevičanskom groblju. Svetsku slavu stekao je nakon smrti kada je objavljen njegov roman Majstor i Margarita. Ovo delo nikog ne ostavlja ravnodušnim. U Kijevu  su 2011. godine obeležili 120-godišnjicu od Bulgakovog rođenja

Izvori: biografija.org, edukacija.rs

Na današnji dan,Mihail Bulgakov,Pisac,Majstor i Margarita,libretist,prevodilac,Kijev,feljton,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.