Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Čarli Čaplin – najveći komičar svih vremena

Andrijana Stević 16.4.2021. Komentari

Na današnji dan 1889. rođen je engleski glumac, producent i kompozitor Čarls Spenser Čaplin. Postao je poznat širom sveta kroz alter ego „Skitnice”, te se danas smatra jednom od najuticajnijih ličnosti u filmskoj industriji. Njegova karijera je trajala skoro 75 godina, a najveći uspeh je postigao za vreme ere nemog filma. 

Foto: www.pexels.com

Čarls Spenser Čaplin, poznatiji samo kao Čarli Čaplin, rodjen je u Londonu. Talenat za glumu je ispoljio još u ranoj mladosti, kada je sa pet godina prvi put stao na pozornicu. Čaplina je posebno zainteresovala komedija. Iako je još uvek išao u školu dok je nastupao, sa 13 godina je odlučio da ga ne zanima obrazovanje. Po završetku predstava Repairs i Casey’s Cicrus u kojima je glumio, postao je uspešan komičar. Nakon nekoliko manjih uloga 1908. godine dobio je glavnu ulogu u Jimmy the Fearless, koja mu je donela odlične kritike i otvorila vrta ka glavnim ulogama.

Tokom 1914. godine zapazio ga je komičar Mak Senet i Čaplin odlazi u Ameriku kako bi snimio svoj prvi film. Tada nastaje njegov čuveni kostim po kojem je prepoznatljiv i dan danas. Osmislio ga je sam: velike vrećaste pantalone, uski sako, šeširić, štap i nekoliko broja veće cipele. Za drugo pojavljivanje na ekranu Čarli je osmislio lik Skitnice, po kome je postao prepoznatljiv. Čaplin je pokušao da nametne svoje ideje režiserima, zbog čega je skoro otpušten za vreme snimanja svog 11. filma Mabel at the Wheel. Ipak, publika ga je previše volela te ga je šef zadržao i dopustio mu je da sam režira sledeći film, ali je morao da platit 1,500 dolara nadoknade ukoliko film ne bi doživeo uspeh. Caught in the Rain je objavljen 4. maja 1914. godine. Bilo je to veliko ostvarenje glumca u pogledu režije. Film se pokazao kao izrazito uspešan, nakon čega je nastavio sam da režira sve filmove u kojim se pojavljivao. Za pravljenje jednog kratkog filma trebalo mu je oko sedam dana. Godine 1926. održana je prva dodela Oskara, na kojoj je Čarli Čaplin dobio počasnu nagradu za film Cirkus

carli 2

Čarli Čaplin; Foto: www.wallpapeaccess.com

Dok je radio na svom poslednjem filmu u Americi se pojavio prvi zvučni film. Čaplin je bio veoma skeptičan jer je verovao da će zvuk skrenuti pažnju sa umetnosti pokreta i ekspresije na filmu. Zbog toga je ignorisao novu tehnologiju, te je počeo raditi na novom nemom filmu. Čarli je u januaru 1931. godine objavio City Lights. U to vreme nemi filmovi su već bili prošlost, ali je njegov film ostvario veliki uspeh. Čaplin je dugo razmišljao o tome da li da ubaci govor u svoj film, bio je siguran da mu filmovi neće biti uspešni kao i do sada, a sa druge strane plašio se da ne bude staromodan. Kada je snimio Velikog diktatora u kojem je ismejao Adolfa Hitlera, Čaplin je po prvi put ubacio i govor.

Za razliku od lika koji ga je proslavio, koji je uvek bio spreman na smicalice i veoma nevin u svojim pokušajima da život učini lepšim, Čaplin je bio čovek koji je, uprkos milionima koje je zaradio, živeo skromno. Oženio je Litu Grej koju je upoznao na snimanju filma Mališan. Bila je toliko neodoljiva za njega da je želeo da baš ona glumi glavnu ulogu u Zlatnoj groznici. Sve do svoje smrti dobijao je mnogo nagrada, a kraljica Elizabeta Druga ga je odlikovala vitezom, učinivši da postane Ser Čarls Čaplin. 25. decembra 1977. godine. Čaplin je umro od srčanog udara u snu 1. marta naredne godine, a njegovo telo su ukrala dvojica lopova u nadi da će dobiti otkupninu od njegove žene. Nakon velike policijske operacije su uhvaćeni, te je njegovo telo pronađeno zakopano u selu Novil. Vraćeno je na prvobitno groblje, nakon čega je ograđeno betonom.

Izvori: biografija.org, sinemanija.com, opusteno.rs

Na današnji dan,čarli čaplin,glumac,komičar,kompozitor,nemi film,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.