Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Angus Jang - gitarista čiji zvuk ne bledi

Jelena Marković 31.3.2021. Komentari

Na današnji dan, 1955. godine rođen je Angus Jang, gitarista grupe AC/DC, jedne od najpoznatijih hard rok grupa na svetu. Prvi put je izašao na scenu sa samo 15 godina, da bi nekoliko godina kasnije stekao svetsku popularnost. Postao je svojevrsni model mladim naraštajima, važeći za ikonu rokenrola.

Foto: www.wallpaperflare.com

Rođen je u Glazgovu i bio je četvrto, najmlađe dete u porodici. Na australijski kontinent, sa porodicom se doseljava zbog loše finansijske situacije. Gajeći nadu da će im Australija obezbediti sigurniji život. Dokaz da Mocart nije jedini genije, leži u tome da je Angus, od svoje pete godine života naučio da svira gitaru. Njegova starija braća Džordž i Malkolm su ga podučavali. Njegov prvi muzički performans je bio u školi. Konsultujući se sa sestrom Margaret, za nastup je oblačio školsku uniformu. Svoj performans je posebno krunisao čuvenim pačijim plesom, izvodeći ga od početka do kraja nastupa. Kasnije ovaj ples postaje njegov zaštitini znak i ne izostavni deo performansa. 

Jang je više puta isticao da je bio šokiran kada ga je stariji brat Malkolm upitao da svira glavnu gitaru za njegov bend. Tokom 1975. godine formiran je bend,koji je dobio naziv po naizmeničnoj i jednosmernoj struji. Iste godine izlazi njihov prvi album High Voltage. Sledeći niz godina, Angus je nastavljao da stvara najpoznatije svetske numere, poput Highway to hell i Thunderstruck. Pesme su postale himne, koje su se pevale na fudbalskim stadionima. Za razliku od ostalih gitarista, Angus je jedini ostao veran Gibsonovoj SG gitari. Svaka melodija je potekla iz tih žica. Braća Jang nikada nisu želela da eksperimentišu sa zvukovima drugih gitara. Držali su se svoje teritorije. Ostali su specifični po negovanju prepoznatljivog hard rok stila i scenskog nastupa koji ih je uvrstio u listu bendova, koji su značajno uticali na istorijat svetske muzike. 

ac dc

AC/DC na sceni; Foto: www.alamy.com

Uprkos neizvesnosti opstanka ove grupe, zbog smrti pevača Bona Skota, album Back in Black objavljen je 1980. godine. Na scenu je izašao džez pevač Brajan Džonson. Oštar glas i vokalne sposobnosti novog pevača ostaviće jak pečat narednih 35 godina. Albumom Black Ice iz 2008. godine, Agnus Jang zajedno sa svojim bratom i članovima benda, nalazi se na prvom mestu britanske top-liste albuma. Sposobnost da starim zvukom iznova stvore unikatnu atmosferu pesama, najbitnija je karakteristika ovog hard rok benda, jer takvu odliku poseduje mali broj bendova.  

Na listi 100 najvecih gitarista svih vremena Rolling Stone časopisa nalazi se na 96. poziciji. Poslednji album Power up iz novembra 2020. posvećen je Agnusovom bratu, Malkomu, koji je preminuo 2017. godine. Visok svega 157cm jedan je od najnižih rokera, ali to ne umanjuje njegovu žestinu na bini.

Izvori: www.rollingstone.com/music allmusic.comwww.guitarworld.com

angus young,ac/dc,gitarista,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.