Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Mihajlo Pupin – čovek koji je doprineo razvoju telefonije

Aleksandra Pavlović 11.3.2021. Komentari

Na današnji dan 1935. godine preminuo je naučnik i predavač Mihajlo Pupin. Najpoznatiji je po svojim kalemovima. Nosilac je Pulicerove nagrade za autobiografski roman „Od pašnjaka do naučenjaka”. Svojim zalaganjem puno je doprineo na polju nauke, što mu je donelo brojne nagrade, uključujući Edisonovu medalju.

Foto: www.alamy.com

Pupin je svoje detinjstvo proveo u Idvoru sa svojom porodicom, koja se zalagala za njegovo obrazovanje. Završio je srpsku pravoslavnu osnovnu školu u Idvoru i nemačku osnovnu školu u Perlezu, naselju grada Zrenjanina. U početku nije bio naročito dobar učenik, ali vremenom se značajno popravio. Leti je sa drugovima čuvao goveda na pašnjacima, a noću je posmatrao zvezde što će postati osnova njegovih otkrića vezanih za telefoniju na velikim udaljenostima.

Godine 1874. preselio se u Sjedinjene Američke države gde je radio razne poslove kako bi upisao Univerzitet u Kolumbiji. Bio je popularan među učenicima i već na prvoj godini je postao predsednik svog smera. Devet godina kasnije, diplomirao je i već iste godine je postao građanin Amerike. Studije eksperimentalne fizike je započeo na Univerzitetu u Berlinu, kod profesora Hermana fon Helmoca, da bi se nakon toga vratio na Univerzitet u Kolumbiji kako bi postao profesor matematičke fizike. Njegov najveći izum Pupinovi kalemovi su uspeli da premoste raspon na duže distance kod telefona. Ovaj izum mu je doneo svetsku slavu, a dobio je i zlatnu medalju instituta za Društvene nauke.

pupin

Mihajlo Pupin; Foto: www.alamy.com

Osim svoje autobiografske knjige, napisao je i knjige Nova reformacija: od fizičke do duhovne stvarnosti i Romansa o mašini, kao i mnogo naučnih spisa. Takođe se puno zalagao za srpska imigrantska društva u Sjedinjenim državama i bio je osnivač udruženja Srpska nacionalna odbrana u Americi. Godine 1988. se oženio Amerikankom Sarom Ketrin Džekson i sa njom je dobio ćerku Barbaru.

Preminuo je u Njujorku u svojoj sedamdesetšestoj godini života. Tokom 1946. godine osnovan je Institut Mihajlo Pupin u Beogradu. Manji krater na Mesecu je nazvan njegovim imenom i snimljen je film na osnovu podataka iz autobiografije. Od 1958. godine Medalja Mihajla Pupina se dodeljuje za doprinos nacionalnim interesima Amerike.

Izvori: pupin.rs, opušeno.rs, britannica.com

Na današnji dan,Mihajlo Pupin,naucnik,pronalazač,kalemovi,Pulicerova nagrada,kultra,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.