Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Harper Li - spisateljica kultnog romana „Ubiti pticu rugalicu”

Milena Živanović 19.2.2021. Komentari

Na današnji dan 2016. godine preminula je jadna od poznatih američkih spisateljica Harper Li. Njen najpoznatiji roman je „Ubiti pticu rugalicu” („To Kill a Mockingbird”), za koji je dobila i Pulicerovu nagradu. Pored ovog romana proslavila se i objavljiivanjem svog drugog romana „Idi postavi stražara” („Go set a watchman”). Ovo je bio njen poslednji roman, objavljen 2015. godine, nakon čega se u potpunosti povukla iz javnosti. Samo godinu dana posle toga je preminula.

Foto: www.gettyimages.com

Harper Li je rođena 28. aprila 1926. godine. Njeno pravo ime je Nel Harper Li. Ime je dobila po svojoj baki Elen (Ellen), čije je ime unazad napisano Nelle. Kao svoje autorsko ime izabrala je Harper Li, jer nije želela da je pogrešno oslovljavaju sa Neli. Svoje detinjstvo je provela u malom gradu na jugozapadu Alabame, Monroevileu. Najbolji prijatelj iz detinjstva, sa kojim je i najviše provodila vreme je Truman Kapote. Zajedno su počeli da pišu kada im je njen otac dao pisaću mašinu.

Najmlađa je od troje braća i sestara. Još kao mala volela je knjige i čitanje. Nakon završetka državne škole u Monroevileu, pohađala je godinu dana žensku privatnu školu u Montgomeriju, nakon čega je prebačena na Univerzitet u Alabami. Pola godine pre završetka studija ona je odustala i preselila se 1949. godine u Njujork. Našla je posao i radila u glavnoj američkoj aviokompaniji. U tom periodu pisala je priče i eseje za svoju privatnu arhivu, koji nisu objavljeni.


harper

Harper Lee; Foto: www.gettyimages.com

 Da bi se posvetila pisanju napustila je posao. Od šest do dvanaest sati dnevno je provodila pored svog pisaćeg stola, ali je dnevno pisala samo jednu stranicu ovog romana. Uz sav trud i upornost, 1960. godine  je objavljen roman Ubiti pticu rugalicu. Veliku pomoć je imala od urednika Lippincott-a, kao i prijatelja koji su takođe podržavali njen rad.

Veliki uspeh je postigla objavljivanjem ovog romana, gde na duhovit i autentičan način kritikuje rasne i klasne predrasude u američkom društvu tridesetih godina prošlog veka. Roman je preveden na 10 jezika i prodat u više od od 500.000 primeraka. Smatra se da je ovaj roman 2009. godine prodat u više primeraka od Biblije. Po radnji ovog romana, snimljen je i film 1962. godine. Glavni glumac u ovom filmu bio je Gregori Pek, koji je osvojio i nagradu za najboljeg glumca. Veruje se da je Harper Li imala mnogo sličnih iskustva iz detinjstva kao i njen mladi pripovedač u filmu Ubiti pticu rugalicu. Iako se prodajom ove knjige obogatila, ona je živela skromno. Anonimno je donirala novac lokalnoj metodističkoj crkvi u koju je išla, i drugim dobrotvornim organizacijama. Posetioci Monrovilea u Alabami, iako su svesni da nikada neće sresti Harper Li u ovom gradu, ipak biraju ovo mesto za šetnju i rado ga posećuju. Ovde se svake godine u čast poznate spisateljice prikazuje pozorišna predstava Kako ubiti pticu rugalicu

Izvoriwww.chipublib.orgbrik-master.ru

 

Na današnji dan,Harper li,ubiti pticu rugalicu,spisateljica,Idi postavi stražara,Gregori Pek,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.