Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Ejmi Li − kraljica roka

Jelena Ilić 12.12.2020. Komentari

Na današnji dan 1981. u Riversajdu, Kalifornija, rođena je Ejmi Li, rok pevačica, tekstopisac i pijanistkinja. Popularnost joj je doneo američki rok bend Evanescence, koji je osnovala zajedno sa gitaristom Benom Mudijem u Litl Roku. Nakon snimanja privatnih albuma, bend je izdao svoj prvi službeni album „Fallen”, sa „Wind-up Records” etiketom 2003. godine. Ejmin zaštitni znak je njen gotički stil i haljine u viktorijanskom stilu, koje ona sama dizajnira.

Foto: www.wallpaperaccess.com

Li je diplomirala na Pulaski akademiji 2000. godine i kraći period studirala teoriju muzike i kompoziciju na Državnom univerzitetu u Tenesiji. Upoznala je Bena Mudija u omladinskom kampu, dok je na klaviru izvodila I Whould Do Anything for Love (But I Won’t Do That) Mita Loafa. Mudi je bio prilično impresioniran njenim nastupom i dvojac je započeo muzičko partnerstvo u roku od mesec dana. Nastupali su u malim knjižarama i kafićima. Li navodi uticaje na kompozicije njenog benda koji se kreću od Mocarta do Torija Amosa, Danija Elfmana i Bjorka. Album Fallen prodat je u više od petnaest miliona primeraka, te je pomogao bendu da zaradi dve Gremijeve nagrade. Godinu dana kasnije, Evanescence su izdali svoj prvi lajv album, Anywhere but Home, koji se prodao u više od milion primeraka širom sveta. Godine 2006. bend je izdao svoj drugi studijski album, The Open Door, koji se prodao u više od pet miliona primeraka. Sastav benda se promenio nekoliko puta: Dejvid Hodžes ostavljaja bend 2002, suosnivač Mudi 2003. (sredinom turneje), basista Vil Bojd 2006, a zatim i gitarista Džon Lekompt i bubnjar Roki Grej napuštaju bend 2007.

Njena solo karijera započela je 2008. godine kada je priložila pesmu Sally's Song za Nightmare Revisited, album posvećen Elfmanovoj kompoziciji The Nightmare before Christmas. Godinu dana kasnije, snimila je Halfway Down the Stairs za drugi album, Muppets: The Green Album. Li je 2014. proizvela sopstvenu kompoziciju, uglavnom elektronski album pod nazivom Aftermath. Kompozicija nastala u saradnji sa violončelistom, pijanistom i kompozitorom Dejvom Egarom korišćena je kao službena kompozicija za nezavisni film War Story. Još jedan zvučni zapis sa Egarom, Indigo Grey: The Passage, usledio je 2015. godine, kao i Voice from the Stone, naslovna pesma za film koji je režirao Erik D. Hovel. Evanescence desetog novembra 2017. izdaje album Synthesis

Ejmi Li je neke od svojih pesama: Hello, My Immortal, Like You i druge posvetila svojoj mlađoj sestri Boni, koja je preminula kad je Li imala samo šest godina. Evanescence takođe najavljuje izlazak svog najnovijeg albuma The Bitter Truth koji će biti izdat 26. marta 2021. godine. 

Izvori: evanescencecroatia.weebly.comallmusic.comfamoussingers.org

na dašanji dan,Ejmi Li,bend,rok,muzika,Albumi,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.